Trgovina: 080 60 60 | Info: 01 242 84 70 | info@sen-shop.si

Bosvelija

Opis rastline

Bosvelija je skrivenčeno, a zelo trpežno drevo s številnimi ovalnimi listi in belimi ali bledo rožnatimi cvetovi. Bosvelija je redka vrsta drevesa, ki raste v kamnitih, puščavskih tleh. Eterično olje, ki je bledo rumene ali zelenkaste barve pridobivajo s parno destilacijo posušenih smolnih solz, ki so bele barve.

Zdravilne lastnosti

Pogosto se uporablja v aromaterapiji, saj pomirja in spodbuja notranji mir, pomaga pa tudi blažiti težave s sečili in dihali ter mišične bolečine ali revmatizem. Že stoletja ga uporabljajo v Indiji kot del ajurvedske medicinske znanosti zaradi blagodejnih učinkov na vrsto vnetnih bolezni. Bosvelija povečuje gibljivost in elastičnost sklepov ter lajša bolečine in deluje protivnetno. Povečuje tudi proizvodnjo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem olajša premikanje in kroženje sklepov.

Pozitivne učinke bosvelije so opazili tudi pri astmatikih. Uživanje bosvelije zmanjša vnetno reakcijo ter kopičenje sluzi v pljučih. Bosvelija pripomore k lajšanju simptomov bolezni prebavil, kot so: Crohnove bolezen, kolitis in ilitis.

Glavna prednost bosvelije je, da zaradi drugačnega delovanja ne pospešuje razgradnje glikozaminoglikanov in ne draži želodca, hkrati pa je učinkovita pri različnih vrstah vnetij. Glukozaminoglikoni so pomembna sestavina vezivnih tkiv, to je tudi poglavitni razlog, zakaj bosvelija učinkovito varuje sklepe. Na kožo ima pomlajevalni in zelo negovalni učinek.

Na kožo ima pomlajevalni in zelo negovalni učinek.

Ali ste vedeli?

  • V preteklosti so s sežiganjem rastline osveževali in razkuževali prostor.
  • Stari Egipčani so ga uporabljali za daritev bogovom in kot pomlajevalno masko za obraz.
  • Uporabljali so ga tudi kot kadilo za bolnike, da bi iz njih pregnali zle duhove.
  • Kadilo bosvelije je bilo dar enega izmed svetih kraljev novorojenemu Jezusu, kar simbolizira mesto večnega velikega duhovnika.

Proizvodi, ki vsebujejo bosvelijo

Vrbova skorja, bosvelija in kopriva

 

 

Žajbelj

Opis rastline

Žajbelj je nizek večletni grmiček. Prepoznamo ga po prijetnem in aromatičnem vonju. Raste na področju celotnega Sredozemlja. Ima širokorobna stebla, ki so dlakava in pri tleh olesenela. Listi so videti nagubani, zelenkasto-sive barve z izraženimi žilami. Njegovi cvetovi so vijolično-modri. V zdravilne namene se še pred cvetenjem nabirajo mladi listi žajblja.

100% naraven šampon proti prhljaju za srbeče lasišče

Zdravilne lastnosti

Žajbelj je poznan po svoji vsestranskosti. Najpogosteje se ga uporablja za zdravljenje vnetega grla in sluznice. Zdravi tudi rane in ustavlja krvavitve. Pripomore k lajšanju simptomov revme in protina. Odličen je za grgranje pri žrelnem katarju, pri vnetih mandljih in vneti ustni sluznici.

Listi žajblja vsebujejo eterična olja, čreslovine, grenčine in flavonoide z antibakterijskim in protivirusnim delovanjem. Blagodejno deluje na bolezni dihal. Njegova redna uporaba preprečuje astmatične napade in kašelj. Vdihavanje in grgranje pripravkov iz žajblja pripomore k izločanju sluzi iz dihal in želodca.

Žajbelj se uporablja tudi v kozmetičnih proizvodih. Pogosto ga dodajajo v ustne vodice, saj razkužuje in vrača belino. Mnogokrat je tudi je sestavina šamponov za preprečuje sivenja in izpadanja las. V kombinaciji z eteričnim oljem čajevca preprečuje izsušitev lasišča in nastanek prhljaja. Šampon z žajbljem je nežen do lasišča in je primeren tudi za otroke. To velja samo za naravni šampon. Sintetični šamponi vsebujejo penilce, ki razdražijo kožo in lase izsušijo.

Listi žajblja vsebujejo eterična olja, čreslovine, grenčine in flavonoide z antibakterijskim in protivirusnim delovanjem. Žajbelj v izparilniku pripomore k jasnim mislim in umirja, to je še posebej pomembno za dober spanec. Odpravlja tudi respiratorne težave. Študija je pokazala, da vdihavanje arome žajblja izboljša kognitivne funkcije, razpoloženje in spominske sposobnosti.

Zeliščne kapljice

Preventivni ukrepi ob uporabi žajblja

Uživanje žajbljevega čaja ni primerno za doječe matere, saj zaužitje žajblja vpliva na zmanjšanje izločanja mleka.

Ali ste vedeli?

  • V antičnih časih so listi žajblja veljali za simbol večnega življenja.
  • Namesto zobne ščetke so v 16.stoletju žvečili suhe liste žajblja.
  • Žajbelj so včasih uporabljali za izdelavo ljubezenskega uroka. V žajbljev list so naredili tri luknje in skoznje potegnili lase svoje izvoljenke. List so nato zakopali pod prag dekletove hiše. Zjutraj naj bi se dekle že zaljubilo.
  • V Perziji so verjeli, da se ljudje, ki na svojem vrtu gojijo žajbelj, ne morejo postarati.

 

Divji kostanj

Opis rastline

Divji kostanj zraste v višini od 4 do 35 metrov, poznamo ga tudi pod imenom jeloš ali konjski kostanj. Doseže tudi do 200 let starosti. Divji kostanj cveti maja in junija. Kostanj deluje protihrupno in varuje pred vetrom. Rjava semena, ki se nahajajo v bodičasti ježici so neužitna.

Zdravilne lastnosti divjega kostanja

Divji kostanj vsebuje saponinski kompleks, ki deluje protivnetno, zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi stene kapilar in ščiti žile. Deluje tudi antiedemično in zmanjšuje otekanje. Poleg saponinskega kompleksa, divji kostanj vsebuje esecin, ki krepi napetost oziroma tonus venskih sten ter zmanjša krhkost kapilar. Divji kostanj vsebuje vitamine B- skupine, vitamin K, vitamin C in A. Poleg tega vsebuje veliko mineralov, kot sta folna kislina, fosfor, magnezij in kalcij. V semenih se nahaja tudi olje, ki ga uporabljamo za izdelavo mila.

Občutek težkih in utrjenih nog je lahko znak nastanka krčnih žil. Mazila iz divjega kostanja uporabljamo za lajšanje težav pri kroničnem popuščanju ven. S simptomi se sreča vsaj enkrat v življenju vsaka druga ženska in vsak četrti moški. Krčne žile zdravimo s kompresijskimi nogavicami, povoji, spremembo prehrane, izogibanju vročini in lajšanju simptomov s kostanjevimi mazili.

Divji kostanj zmanjšuje občutek nemirnih nog. Z občutkom nemirnih nog se sooča kar 10 % prebivalstva. Simptome občutimo kot ščemenje, trganje, napetost in mravljinčenje v nogah, ki preneha ob premiku nog. Težave se lahko pojavijo le enkrat v življenju ali pa se pojavljajo vsakodnevno. Že stoletja se pripravki iz kostanja uporabljajo za blaženje simptomov nemirnih nog. Balzam s kostanjevim izvlečkom blaži sindrome nemirnih nog. Za večjo učinkovitost smo balzamu dodali mentol, kafro in izvleček rdečega vina, ki v kombinaciji z divjim kostanjem blagodejno delujejo na noge.

Divji kostanj med drugim lajša tudi težave z dihali. Poparek listov divjega kostanja raztaplja sluz in pomaga pri izkašljevanju, predvsem pri astmi in bronhitisu. Poparek pripravite tako, da liste precedite s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut.

Ali ste vedeli?

  • V 19. stoletju je divji kostanj postal cenjena zdravilna rastlina.
  • Prvotno so pripravke iz kostanja uporabljali za pomoč pri sopečim oz. prehlajenim konjem.
  • V Zgodovini so skorjo divjega kostanja uporabljali pri vročičnih obolenjih, malariji, driskah, krvavenju iz želodca, pri povečanem belem toku in kožnih boleznih.
  • Pravi kostanj ali maroni sodijo v družino bukev in niso v sorodu z divjim kostanjem.

Proizvod, ki vsebuje divji kostanj

BIO balzam za utrujene noge s kostanjem

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Vrbova skorja

Opis rastline

Vrba je listnato drevo s premerom 60 cm. V višino lahko doseže tudi do 30 metrov. Listi so dolgi od 7 do 10 centimetrov in so suličaste oblike. Lubje na deblu je sivo in z leti razpoka. Spomladi ima vrba največ zdravilnih sestavin in se najlažje lupi. Za nabiranje so najprimernejše mlade veje, stare do 5 let.

Zdravilne lastnosti vrbove skorje

Izvlečki vrbove skorje so zaradi protivnetnih in pomirjajočih lastnosti pogosto prisotni v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego. Vrbova skorja lajša srbečico, uravnava naravni Ph in preprečuje izsušitev lasišča. Iz vrbove skorje lahko pripravimo zdravilni čaj, ki povečuje znojenje in s tem zniža telesno temperaturo. Pri večji koncentraciji vrbove skorje je okus čaja grenak, zato so veliko bolj priljubljene kapsule. 

Aktivna sestavina vrbovega lubja je silicin, ki je v čisti obliki osnova za izdelavo aspirina. Silicin deluje počasneje kot acetilsalicilna kislina, vendar učinki trajajo dlje. Že stoletja vrbovo skorjo uporabljajo za lajšanje glavobolov in bolečin, ki nastanejo zaradi revmatskih bolezni, kot sta artritis in putika.

Poleg silicina so aktivne sestavine vrbove skorje tudi flavonoidi in zgoščene čreslovine, ki izboljšajo sposobnost celjenja. Izvleček bele vrbe pogosto dodajajo tudi pilingom proti aknasti koži. Piling odstranjuje odmrle celice, čisti pore in stimulira nastanek novih celic. Izvlečki vrbove skorje mehčajo suho in poškodovano kožo. Uporaba mazil z vsebnostjo vrbove skorje je še posebej primerna za ljudi, ki imajo težave s kožo, kot sta psoriaza ali dermatitis. Izvlečki vrbove skorje spodbujajo luščenje suhe kože in hkrati stimulirajo nastajanje nove.

Medicinske raziskave so potrdile, da vrbova skorja lajša bolečine v hrbtu. V študiji je sodelovalo 200 oseb s hudimi bolečinam v hrbtu. V primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo so osebe, ki so uživale vrbovo skorjo ocenile, da so bolečine v hrbtu manjše ali pa so celo izginile. Več študij potrjuje, da je vrbova skorja učinkovita pri zmanjševanju bolečin v sklepih. Raziskava, ki so jo izvedli na osebah z bolečinam v vratu zaradi artritisa in spodnjem delu hrbta potrjuje, da je vrbova skorja pripomogla k lajšanju bolečin za razliko od tistih, ki so jemali placebo. Poleg lajšanja bolečin zaradi artritisa, vrbova skorja lajša bolečine pri menstrualnih krčih.

Preventivni ukrepi ob uporabi vrbove skorje

Vrbova skorja ni primerna za ljudi, ki so alergični na salicilat (npr. aspirin) in nosečnice.

Ali ste vedeli?

  • Prvi je uporabo vrbove skorje svetoval Hipokrat (400 pr.n.št). Pri povišani temperaturi je svetoval žvečenje lubja vrbove skorje.
  • Vrbovo skorjo je prvi v medicinske namene uporabil lekarna Leroux leta 1829
  • V srednjem veku je vrbova skorja veljala za zdravilo pri vročičnih in revmatičnih obolenjih

 Viri: 1. www.webmd.com, 2. www.truthinaging.com, 3. www.umm.edu

Proizvodi, ki vsebujejo vrbovo skorjo

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Limonska trava

Opis rastline

Limonska trava raste predvsem v tropskih predelih Azije in Indije. Limonska trava je aromatična rastlina s suličastimi 2 cm širokimi listi, ki v višino zrastejo tudi do metra in pol. Po obsegu pa dosežejo 1,2 metra. Na videz spominja na travo, zato tudi takšno ime. Pri limonski travi so uporabne samo bilke. Pomembno je, da se sušijo v senci in tako ohranijo zeleno barvo.

 Zdravilne lastnosti limonske trave

Limonska trava je prava zakladnica hranil in vitaminov, ki koristijo našemu zdravju. Priljubljena je zaradi svojih antibakterijskih, protimikrobnih in antiglivičnih lastnosti. Je odličen vir vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, folata, vitamina C in mineralov, kot so kalcij magnezij, fosfor, baker, cink in železo.

Iz limonske trave pridobivajo eterično olje, ki ga dodajajo milom, gelom za tuširanje, parfumom in sredstvom za odganjanje insektov. Glavna sestavina limonske trave je citral, ki ima antiglivične in antimikrobne lastnosti. Pripomore k zdravljenju vnetji in kožnih težav. Uporaba kozmetičnih proizvodov z vsebnostjo limonske trave zmanjša in prepreči nastanek mikrobov in zavira rast bakterije Helicobacter pylori.

Uživanje limonske trave blaži trebušne krče in pomaga pri uravnavanju optimalne ravni holesterola. Preprečuje akumulacijo lipidov v krvnih žilah in spodbuja neoviran pretok krvi v arterijah. Visoka vsebnost kalija v limonski travi pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in njegovemu uravnavanju.

Če ste pod stresom zaradi službe ali domačih obveznosti vas bo limonska trava pomirila in zazibala v spanec. Pomirjevalne in hipnotične lastnosti povečajo trajanje in kakovost spanja. Limonska trava blaži glavobole in migrene. Poleg tega lajša simptome respiratornih obolenj. Vsebuje veliko vitamina C, zato se v ajurvedski medicini uporablja za zdravljenje kašlja in gripe.

Zaradi svojih protivnetnih in protibolečinskih lastnosti limonska trava pripomore k lajšanju simptomov artritisa, osteoporoze, revmatizma in protina. Njene protivnetne lastnosti pomagajo zatreti aktivnosti ciklooksigenaze-2, encima, ki sodeluje pri vnetjih, zlasti v sklepih. Limonska trava preprečuje nastanek bolečin zaradi mišičnih krčev. Eterično olje limonske trave, ki ga dodate kopeli bo odstranilo neprijeten vonj in sprostilo vaše mišice.

Ali ste vedeli?

  • Limonska trava je nezahtevna rastlina in uspeva tudi pri nas.

Vir: 1. https://www.organicfacts.net, 2. https://drhealthbenefits.com

Proizvodi, ki vsebujejo limonsko travo:

BIO gel za tuširanje

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Sivka

Opis rastline

Sivka uspeva na sončnih plantažah Sredozemlja. Največji nasadi so v Franciji, Španiji, Italiji in Afriki. Vejice sivke so štirioglate in imajo ozke, podolgovate, sivozelene liste. Za zdravilne namene uporabljamo cvetove sivke, liste in vso cvetočo zel. Koreninski sistem sivke je zelo razvejan in seže tudi 40 cm globoko, v višino pa doseže 20 – 40 cm. Sivka ima številne zdravilne lastnosti. Cenjena je tako zaradi vonja kot vsestranske uporabe.

Zdravilne lastnosti sivke

Sivka ima kompleksno strukturo z več kot 150 aktivnimi sestavinami. Uporablja se tako za zunanjo, kot notranjo uporabo. Deluje pomirjevalno in sproščujoče. Pogosto je sestavina pomirjevalnih čajev, njeni izvlečki pa za sestavine pomirjeval. Čaj pomaga tudi pri prebavnih motnjah živčnega izvora, spodbuja tek, ureja prebavo in blaži trebušne krče.

Najpogosteje se iz sivke prideluje sivkino olje, ki ga uporabljamo kot antiseptik. Pripomore k hitrejšemu celjenju ran, pomirja menstrualne krče, uravnava krvni tlak in zdravi migrene. Eterično olje v izparilniku pomaga pri lajšanju dihalnih težav, kot so pljučnih bolezni, astma, kašelj, bronhitis in okužbe sinusov. Zaradi svojih terapevtskih lastnosti pozitivno učinkuje na počutje Kozmetični proizvodi, ki vključujejo eterično olje sivke se pogosto uporabljajo pri nečisti in mastni koži ter aknah. Blagodejno deluje tudi pri močnem izcedku iz nožnice, zato je olje prisotno v večini kakovostnih intimnih mil.

Šampon z dodanim eteričnim oljem sivke preprečuje izpadanje las in izboljša njihov videz. Po podatkih Natural Medicines Comprehensive Database (NMCD) uporaba šampona s sivko po sedemmesečni uporabi spodbudi rast las za 44 %. Eterično olje sivke služi tudi kot naraven odstranjevalec lasnih uši. Poleg tega ima eterično olje sivke pozitivne učinke na kožo, ki jo neguje in pospešuje njeno celjenje. Nizke temperature pozimi kožo rok poškodujejo, zato potrebujejo posebno nego. Kreme za roke z dodanim oljem sivke na roke delujejo blagodejno in pospešujejo celjenje rok.

Cvetovi sivke se uporabljajo za okras in dišavljeje prostorov. Prijeten vonj sivke odganja molje. Če se jih želite znebiti, obesite šopek sivke v garderobno omaro. Olje sivke se pogosto uporablja kot sestavina v nekaterih repelentih proti komarjem. Olje sivke je znano po svojih protivnetnih, protiglivnih, antidepresivnih, antiseptičnih, antibakterijskih in protimikrobnih lastnostih. Znanstveniki Univerze v Combri so ugotovili, da olje sivke odstranjuje kožne patogene seve in kandido.

Kopel z eteričnim oljem sivke blaži bolečine v mišicah in pomirja. Omogoča tudi boljši spanec. Protivnetno delovanje sivke lajša bolečine vnetih sklepov, ki so posledica starosti ali nekaterih bolezni, kot so Revmatoidni artritis, putika, osteoartroza, zunaj sklepni revmatizem ali sistemsko vezivno tkivne bolezni. Eterično olje sivke dodajte masažnemu olju in si z oljem zmasirate v boleče sklepe in mišice.

 Preventivni ukrepi ob uporabi sivke

Sivkino eterično olje je sestavina mnogih kozmetičnih izdelkov. Pri uporabi eteričnega olja je potrebno upoštevati njegovo močno delovanje in možnost alergijske reakcije in preobčutljivosti kože na svetlobo pri prekomerni uporabi. Uporaba sivke se odsvetuje nosečnicam in doječim mamicam. Prevelike količine eteričnega olja dražijo prebavne organe in močno vplivajo na počutje.

Ali ste vedeli?

  • Sivka uspeva tudi na slovenskem Krasu, Štajerskem in Prekmurju.
  • Sivkin med je eden izmed kakovostnejših vrst medu.
  • Sivka se zelo hitro širi, v nekaterih predelih sveta se šteje za plevel.
  • Za 1 kg eteričnega olja je potrebnih 150 – 170 kg cvetov.
  • Ime Lavander (slo.sivka) izvira iz latinske besede »lavare«, ki pomeni umiti, oprati.

Viri: 1. Wikipedia.org, 2. microbiologyresearch.org, 3. naturalingredient.org

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Eterično olje šipka

Opis rastline

Šipek je grm, ki zraste v višino od 1 do 3 metrov. Raste v suhih gozdovih, na pašnikih in travnikih. Cvetovi so rožnati ali beli. Plodovi so jajčaste oblike in imajo v notranjosti trda semena, prekrita s številčnimi dlačicami, ki lahko povzročijo srbečico. Nabiramo jih oktobra in novembra. Pri izdelavi kozmetike se uporablja šipkovo olje, ki ga pridobivajo s hladnim stiskanjem plodov.

Zdravilne lastnosti šipka

Plodovi šipka imajo veliko vitamina C, ki našemu organizmu povečujejo odpornost. Šipek odpravlja utrujenost, koristi slabokrvnim materam, preprečuje in zdravi prehlad ter druge tegobe. Najpogostejši način uporabe šipka je čaj, ki pozitivno vpliva na delovanje nadledvičnih žlez, kjer nastajajo hormoni. Uživanje čaja je priporočljivo tudi za doječe matere, saj blagodejno vpliva na razvoj dojenčka.

Olje iz semen šipka se pogosto uporablja v kozmetiki. Vsebnost omega 3 in omega 6 maščobnih kislin ohranja prožnost medceličnih membran. Vitamin A pospešuje nastajanje kolagena in gladi kožo, vitamin C pa pozitivno vpliva na poškodovano kožo, opekline in krčne. Nemški raziskovalci so ugotovili, da šipek blaži bolečine, ki nastanejo kot posledica revmatoidnega artritisa.

Šipkovo olje pripomore k ohranjanju zdravih nohtov in pomaga pri celjenju ran. Vsebuje majhno količino trans-retinojske kisline, ki ima terapevtske lastnosti. Deluje kot diuretik in pomaga pri regeneraciji kože, odpravlja brazgotine, zdravi rane, opekline in ekceme ter prekomerne pigmentacijo. Uporaba kozmetičnih proizvodov, ki vključujejo šipkovo olje pripomore k izboljšanju elastičnosti kože, preprečuje staranje kože in pomlajuje.

Ali ste vedeli?

  • Šipek je divja vrtnica.
  • Šipek je najstarejša okrasna rastlina, omenjali so jo že 2700 let pr.n.št.
  • V šipkovi marmeladi po enem letu ostano samo še ¼ vitamina C.
  • Indijanci šipkovo olje uporabljajo za zdravljenje brazgotin in odstranjevanje nosečniških strij.

Proizvodi, ki vsebujejo eterično olje šipka:

BIO mleko za nego telesa

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Jojobino olje

Opis rastline

Jojoba raste v izjemnih puščavskih pogojih, kjer temperature nihajo od 5 °C  do 45 5 °C  Korenina zimzelenega grma segajo tudi do 4 m v globino. Iz semen rastline jojoba pridobivamo olje. Po sestavi je zelo podobno olju, ki ga proizvaja človeška koža t. i sebumu. Njegov namen je zaščitita kožo pred zunanjimi vplivi. Olje je brezbarvno in ima veliko kozmetičnih koristi.

Zdravilne lastnosti jojobinega olja

Jojobino olje je alternativa sebumu – naravni zaščiti kože. Najpomembnejša vitamina, ki ju vsebuje jojobino olje sta vitamin B, E in minerala cink in baker. Vitamin E odstranjuje proste radikale, ki so odgovorni za staranje kože. Antioksidanti pomagajo pri regeneraciji celic kože. Koža s staranjem izgublja elastičnost in količino proizvedenega sebuma. Zato koža postane suha in na videz pusta. Jojobino olje je primerno za uporabo v primerih, ko koža zaradi bolezni, hormonskih sprememb ali drugih razlogov ne more proizvajati dovolj naravne maščobe. Jojobino olje pomaga ohranjati vlažnost kože, tako bo vaša koža izgledala lepše. Uporablja se ga samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji za večjo učinkovitost.

Proizvodi za nego las in kože pogosto vsebujejo jojobino olje zaradi izjemne sposobnosti uravnavanja naravnega ravnovesja kože. Vosek, prisoten v sestavinah jojobinega olja pomaga vzdrževati kislinsko – lipidni plašč, ki vzdržuje vlago v zgornjih plasteh naše kože. Primerno je za suho in mastno kožo.

Če ste med tistimi, ki sijoče čelo poskušate zakriti, namesto pudra uporabite jojobo. Po nanosu se bo vaša koža manj mastila. Mastna koža je posledica prevelike aktivnosti lojnic. Na mastno kožo se hitreje nalepi prahi iz okolice in tako zamaši pore, v katere se hitreje naselijo bakterije. Začne se razvoj aken in ogrcev, ki se jih težko znebimo.

Pogosto sušenje las s sušilnikom in likanje poškoduje konice las. Lasem lahko vrnete lesk na naraven način z uporabo jojobinega olja. Po umivanju las na konice nanesite jojobino olje ali pa ga vmasirajte v lasišče. Deluje antibakterijsko in tako prepreči nastanek prhljaja. Masaža lasišča poveča prekrvavitev in izboljša rast las. Normalna rast las je velikokrat onemogočena zaradi zamašenih lasnih mešičkov, ki jih jojobino olje odpre in s tem omogoči razvoj novih lasnih celic. Tako boste vzpodbudili rast las.

Olje jojobe vsebuje naravni zaščitni faktor SPF 6 in je primerno za nego med in po sončenju. Tetradekanojska kislina deluje protivnetno in pripomore k hitrejšemu celjenju poškodovane kože npr. po britju ali po sončenju. Protiglivično delovanje preprečuje razvoj glivic in bakterij na poškodovanem predelu kože.

Preventivni ukrepi ob uporabi jojobinega olja

Jojobino olje ne povzroča alergijskih reakcij in je primerno tudi za nego otroške kože.

Ali ste vedeli?

  • Jojobino olje v bistvu ni olje, temveč tekoči vosek.
  • Indijanci so uporabljali jojobino olje za oskrbo ran in bolečega grla.
  • Jojobino voljo je med vojno služilo za mazivo pri vzdrževanje brzostrelk

Vir: 1. wikipedia.org 2. Food.ndtv.com 3. naturallivingideas.com

Proizvodi, ki vsebujejo jojobino olje:

BIO maslo za nego občutljive kožeBIO mleko za nego telesaMazilo za nosBalzam za ustnice z medom

 

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Eterično olje poprove mete

Opis rastline

Poprova meta je od 50 do 90 cm visoka večletna rastlina. V uporabi je šele dobrih 300 let. V zdravilne namene uporabljamo posušene liste poprove mete, nabrane tik pred cvetenjem, in eterično olje poprove mete, pridobljeno iz svežih, v času cvetenja nabranih nadzemnih delov rastline s parno destilacijo. Najbolj aktivni sestavini poprove mete sta mentol (35-45 %) in menton (10-30 %).

Zdravilne lastnosti poprove mete

Eterično olje poprove mete daje občutek hlajenja in ima pomirjujoč učinek na telo. Ob lokalni uporabi protimikrobno delovanje pomaga pri težavah z dihali in pomirja prebavne težave. V eni izmed študij je bilo ugotovljeno, da so se pri 75 % pacientih, ki so uživali kapsule eteričnega olja poprove mete kar za 50 % zmanjšali simptomi razdraženega črevesja.

Eterično olje poprove mete je učinkovito sredstvo proti bolečinam v mišicah in preprečevanju mišičnih krčev. Če trpite za glavoboli in migrenami nanesite olje poprove mete na sence ali tilnik. Aktivne sestavine poprove mete bodo hitro pregnale glavobol. Na nevrološki kliniki na univerzi v Kielu v Nemčiji so raziskovalci ugotovili, da ima kombinacija olj, vključno z eteričnim oljem porove mete analgetične učinke in pripomore k zmanjšanju glavobola.

Se ne morete upreti hrani? Zmanjšajte apetit z eteričnim oljem poprove mete. Ob večerji v izparilnik dodajte nekaj kapljic eteričnega olja. Uporabna je tudi parfumska verižica, ki so jo nadenete pred obrokom

Poprova meta je zato zelo priljubljena med študenti. Proti večeru se naša sposobnost koncentracije in osredotočenosti zmanjša. Nekaj kapljic poprove mete poveča koncentracijo in pripomore k bolj produktivnemu učenju dlje časa. Za tiste s sindromom kronične utrjenosti olje poprove mete izboljša razpoloženje. Za motivacijo pa morate poskrbeti sami.

Prhljaj nastane zaradi porušenega ravnovesja kože lasišča. Vzroki so lahko različni, od uporabe sintetičnih šamponov, do zdravstvenih težav. Močne antiseptične lastnosti eteričnega olja poprove mete pomagajo odstraniti prhljaj iz lasišča. Medicinske študije potrjujejo, da je eterično olje poprove mete eden izmed najboljših načinov za zdravljenje aken. Pomirjujoče učinke ima na vnetje kože, zdravi ekceme in izboljšuje stanje psoriaze. Eterično olje poprove mete spodbuja rast las in je prisotno v številnih visokokakovostnih izdelkih za nego las. Eterično olje poprove mete vam bo prav prišlo tudi pri čiščenju, saj odganja mravlje, pajke, ščurke, komarje in celo uši.

Eterično olje poprove mete zaradi hladilnih učinkov zmanjšuje zvišano telesno temperaturo, zlasti pri otrocih. Kokosovemu ali kariterjevemu olju dodajte nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete in ga nanesite na noge otroka.

Preventivni ukrepi ob uporabi eteričnega olja mete

Uporaba eteričnega olja poprove mete naj bo pri otrocih omejena, odsvetuje se uporaba eteričnega olja poprove mete pri otrocih mlajših od pet let. Pogosta uporaba poprove mete v času dojenja lahko zmanjšuje laktacijo.

Eterično olje poprove mete vsebujejo izdelki:

Bazlam za suhe in razpokane ustnice
muscle gel
zeliscne kapljice

Ali ste vedeli?

Čaj iz poprove mete postrežejo mnoge letalske družbe, saj s tem izboljšujejo splošno počutje potnikov, ki med letenjem presedijo precej časa.

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

Eterično olje brina

Opis rastline

Drevo ali grm zraste med 30 in 100 cm. Raste v iglastih gozdovih, na travnatih in skalnatih pobočjih. Brinove jagode vsebujejo 2 % eteričnega olja in se uporabljajo za lajšanje težav s sečili in črevesjem.

Zdravilne lastnosti eteričnega olja brina

Že stari Egipčani so poznali izredno sposobnost brina pri uničevanju klic. Eterično olje brina so uporabljali v postopku mumifikacije, kot kadilo in za duševno prečiščevanje. Najpogosteje se v kozmetiki brin uporablja pri negi mastne in aknaste kože, blaženju dermatitisa in drugih kožnih izpuščajev. Proti celulitu v masažno olje kanite nekaj kapljic brina. Eterično olje brina bo odstranilo toksine iz telesa in pripomoglo k odvajanju vode. Brin blagodejno vpliva na dihala, ter pomaga odpravljati nespečnost in stres.

Brinove eterično olje se velikokrat uporablja za razkužitev oziroma dezinfekcijo črevesja, pomaga pri želodčnih težavah, bolečinah v trebuhu, trebušnih krčih, vnetju slinavke in predmenstrualnih težavah.

Brinovo eterično olje izboljšuje prekrvavitev in zmanjša občutek bolečine. Odpravlja težave z išiasom, revmatizmom in artizmom. Masažnemu olju dodajte nekaj kapljic eteričnega olja brina in ga vmasirajte v boleči predel.

Eterično olje brina se uporablja pri zdravljenju cistitisa in sečnih kamnov. Preganja utrujenost, na energetski ravni pa nas bo očistil negativnih vplivov.

Preventivni ukrepi ob uporabi eteričnega olja brina

Nerazredčena eterična olja niso primerna za uživanje, zato v primeru zaužitja, takoj poiščemo zdravniško pomoč!

Ali ste vedeli?

  • Brin je veljal za vrsto rastlino. Z njegovimi vejami so zažigali mrliče. Dim brina naj bi odganjal zlo in čarovnice.
  • Brinov čaj so pili popotniki, da bi videli v prihodnost.
  • V Logarski dolini raste poseben brin z obsegom 61 cm in višino 11 metrov. Ocenjujejo, da je brin star okoli 200 let.

Proizvodi, ki vsebujejo eterično olje brina:

Zeliščne kapljice

Zemagel masažni gel

Želite brezplačen nasvet?

Pokličite naš kontaktni center na 080 60 60 in se pogovorite o svojih težavah.

pomoč

Potrebujete pomoč?

Spletna trgovina: 080 60 60
Splošne informacije: 01 242 84 70

Facebook Instagram