Kolagen – njegove koristi za “prožne” sklepe

Čas branja: 7 minut
Featured Image

Z leti se proizvodnja kolagena v našem telesu zniža, posledice, ki spremljajo naš naravni proces staranja pa se lahko izrazijo kot številne zdravstvene težave, ki prizadenejo tudi naše sklepe in kosti.
Povečana krhkost kosti, povečano tveganje za osteoporozo* in artritis* so le eni izmed najpogostejših pokazateljev upada, kateri lahko znatno otežijo in omejijo življenje posameznika.

V nadaljevanju si preberite, zakaj je kolagen pomemben in kako lahko uživanje dodatnih virov pripomore k ohranjanju ter izboljšanju zdravja sklepov.

*osteoporoza - je bolezen, ki povzroča krhkost in šibkost kosti ter s tem poveča verjetnost zlomov.

*artritis - vnetje enega ali več sklepov

Kaj je kolagen?

Je protein “gradnik”, ki v našem telesu sestavlja tkiva (kot so koža, mišice, tetive, ligamenti, hrustanec in kosti) in nosi pomembno vlogo pri ohranjanju njihove strukture in trdote. 

Koristi kolagena za sklepe

Kolagen je ključna sestavina hrustanca, ki prekriva tako strukturne kot končne dele kosti, kateri našim sklepom omogočajo normalno funkcijo.
Prisoten je v obliki kolagenskih vlaken, poleg hrustanca pa sestavlja še strukturo meniskusov, ligamentov in veziv - struktur, pomembnih za zdravo zgradbo sklepa.

Dodatni vnos kolagena lahko zato znatno pripomore oz. omogoči:

  • zmanjšanje bolečin v sklepih
  • izboljšanje sklepne gibljivosti
  • zmanjšanje tveganj za poškodbe

Zmanjšanje bolečin v sklepih

Tuje študije so pokazale, da lahko vnos dodatnih virov kolagena v telo pomaga pri zmanjševanju bolečin v sklepih tudi pri posameznikih z osteoartritisom in revmatoidnem artritisu.
Bolečine se lahko zmanjšajo s tem, ko zagotovimo potrebno raven kolagena najbolj kritičnim strukturnim delom sklepov: 

Podpora hrustancu

Kolagen je osnovna sestavina hrustanca in v sklepu deluje kot blažilec trenja med stičnimi kostmi. Zadostne oz. dodatne ravni kolagena lahko pripomorejo k njegovemu ohranjanju, prispevajo k povečanju gostote hrustanca in posledično zmanjšajo tudi bolečine v sklepih.

Krepitev vezivnega tkiva

Kolagen tvori in krepi tudi vezivno tkivo ki obdaja sklepe, močnejše tkivo pa lahko pripomore k njihovi boljši stabilnosti in zmanjšanju bolečin, nastalih zaradi nestabilnost in/ali trenja.

Zmanjšanje vnetij

Zadostne ravni lahko pripomorejo k blaženju in zmanjšanju vnetij v sklepih, ki jih pogosto spremljajo bolečine. 

Spodbujanje regeneracije tkiva

Kolagen lahko pripomore k regeneraciji tudi že poškodovanega sklepnega tkiva in zmanjša bolečine, nastale zaradi poškodb ali obrab.

Izboljšana gibljivost

Kolagen je gradnik, ki s svojimi lastnostmi tkivom zagotavlja tudi prožnost, zato lahko zadostne ravni kolagena v telesu izboljšajo tudi gibljivost sklepov.

Vzdrževanje elastičnosti sklepov

Kolagen lahko zaradi svoje prožnosti pomaga ohranjati tudi prožnosti in gibljivost sklepov, ki je ključna za nemoteno gibanje.

Podpora ligamentom in kitam

Ligamenti predstavljajo pasove vezivnega tkiva, ki kosti v sklepu povezujejo in zagotavljajo njegovo stabilnost. Sestavljeni so iz kolagena zato lahko zadostna raven v telesu pomaga ohranjati trdnost in prožnost vezivnih ligamentov. To pripomore k boljši stabilnosti in gibljivosti sklepov.

Podpora funkciji sklepne ovojnice

Sklepna ovojnica je ovoj, ki obdaja sklep in izloča posebno sinovialno tekočino, katera zagotavlja drsenje sklepnih površin in zmanjšuje trenje med njimi. Zadostne ravni kolagena zagotavljajo pravilno izločanje tekočine, ki poskrbi za preprečevanje poškodb in izboljšano gibljivost.

Zmanjšanje tveganj poškodb

K zmanjšanju tveganj poškodb doprinese celostno zdravje sklepa, katero je odvisno od skupka že povzetih lastnosti:

  • ohranjanje zdravega hrustanca
  • okrepljene ligamente in vezi
  • zmanjšanja obrabe oz. degeneracije
  • spodbujene regeneracijo tkiv

Dobro delovanje sklepa je tako prepleteno s pravilnim, medsebojnim delovanjem tkiv; stanja hrustanca, gibljivosti in regeneracije, tveganja za poškodbe pa lahko zmanjšamo z dodatnim vnosom kolagena, ki bo pozitivno vplival na vse omenjene dejavnike. 

Kje je prisoten?

Kolagen je prisoten v večih, različnih deli sklepa, ki tvorijo njegovo strukturo in omogočajo njegovo pravilno funkcijo. Nekateri pomembni deli, ki za svoje pravilno delovanje potrebujejo kolagen, so:

  • sklepni hrustanec
  • meniskus
  • sklepna ovojnica
  • ligamenti

Ilustrativen primer: sklep kolena - največji sklep našega telesa.

V hrustancu

Sklepni hrustanec prekriva končne dele kosti v sklepu kolena in je večinoma sestavljen iz kolagenskih vlaken. Omogoča trdnost, prožnost in elastičnost sklepa.

V meniskusih

Meniskus je disku podobna hrustančna tvorba, ki služi kot “blažilec” med stičnimi kostmi. Pomaga absorbirati udarce med gibanjem, zagotavlja sklepno trdnost in prožnost. V sklepu kolena se nahajata dva.

V sklepni ovojnici

Je plast tkiva, ki obdaja sklep in izloča sinovialno tekočino, katera zagotavlja gladko drsenje kosti v sklepu.

V ligamentih

Kolagen sestavlja tudi ligamente, ki povezujejo kosti v sklepu ter zagotavljajo trdnost in stabilnost celotnega sklepa.

Kako povečati njegovo raven v telesu?

Ravni kolagena lahko dvignemo z dodatnim vnosom v telo, najpogosteje pa je to v obliki prehranskih dopolnil in/ali s prehrano.

Uporabnikom so na voljo številna prehranska dopolnila, ki zagotavljajo enostaven in praktičen vnos, saj lahko posameznik vnos nadzira in ga prilagaja glede na svoje potrebe.
Poleg prehranskih dopolnil lahko dvignemo ravni tudi s prilagojenim jedilnikom in v svojo prehrano vključimo živila, ki so bogate s kolagenom ali pa njegovo proizvodnjo spodbujajo. 

Prehranska dopolnila

Danes je na trgu široka paleta prehranskih dopolnil kolagena v različnih oblikah; kapsule, praški ali tekočina predstavljajo izbiro, ki omogoča enostaven dodaten vir kolagena za obnovo in vzdrževanja zdravja sklepov.

Kolagenska prehranska dopolnila so formulirana s hidroliziranim kolagenom, ki omogoča lažjo absorpcijo in ga telo uporabi za tvorbo novega kolagena v telesu.

Prehrana

Kolagen lahko v telo vnesemo tudi skozi prehrano oz. živili, ki so znani kot naravni viri kolagena ali pa podpirajo njegovo proizvodnjo v telesu. 

Najbolj saturirana živila, oz. živila, ki lahko spodbudijo tvorbo kolagena in/ali vzdržujejo njegove ravni so: govedina, piščančji deli, nekatere vrste rib (kot so losos, skuše in sardine), jajčni beljak, sadje in zelenjava oz. živila, bogata z vitaminom C, kostna juha.

Hranila, ki spodbujajo proizvodnjo

Poleg prehranskih dodatkov in živil poznamo tudi hranila, ki nosijo pomembno vlogo pri njegovi tvorbi in so ključne za njegovo proizvodnjo.

Med njimi so vitamin C, cink, baker, silicij in določene aminokisline.

Zaključek

Kolagen je protein oz. beljakovina, poglavitna za zdravje naših sklepov in kosti saj je ključni gradnik številnih tkiv in vezi iz katerih sestojijo. S staranjem se njegova proizvodnja v telesu zmanjša, njegove upadle ravni pa se zato z leti izrazijo kot številne zdravstvene težave, ki na pomanjkanje opozarjajo.

Osteoartritis, osteoporoza, vnetja sklepov in bolečine v sklepih so lahko posledice degeneracije oz. obrabe, ki življenje otežijo in spremenijo za vedno, številne študije pa dokazujejo, da lahko tovrstne simptome uspešno ublažimo tudi z dodatnim vnosom kolagena v telo. Da bi pravilno izbrali najboljši prehranski dodatek zase je pomembno, da se najprej spoznamo z vplivi kolagena na sklepno zdravje in njegovim delovanjem.


Vsebino pregledal: Samo Stadler, dr. med., specialist urgentne medicine

 
Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte  s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku  niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Nikoli ne zamudite naših zapisov in bodite na tekočem!

    Nikoli ne zamudite novosti, skritih ponudb in aktualnih akcij. Poskrbeli bomo, da boste o vsem obveščeni pravočasno.