Omega-3 maščobne kisline, imajo izjemno vlogo pri celostnemu zdravju telesa, počutju ter zdravju našega srca. So esencialne kisline in jih telo ne proizvaja samo, zato jih moramo v telo vnesti skozi prehrano, kar pa v današnjem tempu življenja predstavlja izziv, zato vse več posameznikov posega tudi po prehranskimi dopolnili Omega-3, saj predstavljajo vnos esencialnih kislin brez napora.
Tako postajajo prehranska dopolnila Omega-3 vse pomembnejši del naše vsakodnevne rutine, saj si z njimi zagotovimo nujno potreben vnos esencialnih kislin v telo, ter s tem telesu zagotovimo nujna hranila za nemoteno delovanje.
Zakaj so Omega-3 maščobne kisline pomembne za zdravje?
Omega-3 maščobne kisline, še posebej EPA (eikozapentaenojska kislina) in (dokozaheksaenojska kislina), so bistvenega pomena za zdravje srčno-žilnega sistema, saj neposredno vplivajo na dejavnike tveganja srčno-žilnih bolezni.
Z zadostnim vnosom esencialnih maščobnih kislin v telo in zdravim življenjskim slogom, lahko zmanjšamo tveganje za bolezni srca in ožilja, svoje zdravje okrepimo in hkrati izvedemo “preventivni ukrep” pred srčnimi obolenji in tveganji v prihodnosti.
Omega-3 maščobne kisline so lahko, v harmonični kombinaciji z zdravim načinom življenja, ključ do vsesplošnega ter srčnega zdravja.
Vloga pri podpori srčnega zdravja
Omega-3 maščobne kisline so “ključ do srčnega zdravja”, saj nosijo številne koristi za srčno zdravje.
Pomagajo zniževati in regulirati krvni tlak in s tem zmanjšajo tveganje za hipertenzijo. Zmanjšujejo ravni trigliceridov v krvi in tako neposredno vplivajo na raven holesterola oz. prispevajo k optimalnim ravnem.
Uživanje Omega-3 maščobnih kislin preprečuje tudi trombozo oz. vpliva na zmanjševanje strjevanja krvi in s tem preprečuje nastanek krvnih strdkov ter morebitni pojav kapi. Izboljšujejo pretok krvi v srce in zmanjšajo obremenitve srčne mišice ter nosijo številne protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati vnetja v telesu.
Vpliv na možganske funkcije
Omega-3 maščobne kisline, (še posebej DHA - dokozaheksaenojska kislina), nosijo pomembno vlogo tudi pri podpori zdravja možganov. DHA (dokozaheksaenojska kislina) je ključna sestavina možganske mase in celic, zato je njen ustrezen vnos bistven za razvoj možganov pri otrocih ter pri ohranjanju možganskih funkcij pri odraslih.
Izboljšujejo kognitivne funkcije, kot so razmišljanje, spomin in učenje, nekatere študije pa nakazujejo tudi na zmanjšanje tveganja za nevrodegenerativne bolezni (npr. Alzheimerjeva bolezen in demenca). Omega-3 maščobne kisline so povezane tudi z izboljšanjem razpoloženja in lahko pomagajo zmanjšati simptome depresije ter anksioznosti.
Razmerje med Omega-3 in Omega-6
Za vsesplošno telesno zdravje je priporočeno tudi vzdrževanje pravilnega razmerja med zaužitimi Omega-3 in Omega-6 maščobnimi kislinami, saj v tipični prehrani pogosto pride do prekomernega uživanja Omega-6 v primerjavi z Omega-3.
Antropološki dokazi kažejo, da je bilo razmerje, ko so se ljudje razvili pri prehranjevanju, nekje okoli 1:1, medtem ko je razmerje danes približno 16:1 (Omega 6: Omega 3).
Kaj so Omega-6 maščobne kisline in zakaj so lahko škodljive?
Omega-6 maščobne kisline so ena od dveh glavnih vrst večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki jih telo ne more samo proizvesti in jih v telo vnesemo s prehrano.
Glavna omega-6 maščobna kislina, ki jo najdemo v prehrani, je linolna kislina. Ta se v telesu lahko pretvori v druge omega-6 maščobne kisline, kot so arahidonska kislina (ARA) in gama-linolenska kislina (GLA).
Prevelika količina Omega-6 maščobnih kislin v telesu je škodljiva saj povzroča vnetja (Omega-6 maščobne kisline imajo v telesu vnetni potencial, medtem ko omega-3 maščobne kisline delujejo protivnetno), povzroča tveganja za srčno-žilne bolezni, lahko negativno vpliva na delovanje imunskega sistema, slabo vpliva na presnovne procese (debelost).
Neravnovesje med Omega-6 in Omega-3 maščobnimi kislinami lahko prispeva k kroničnemu vnetju, kar je povezano s številnimi boleznimi, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom in rakom. Za zdravje je pomembno, da ohranjamo uravnoteženo razmerje med Omega-6 in Omega-3 maščobnimi kislinami. Priporočljivo je zmanjšati vnos živil, bogatih z Omega-6 maščobnimi kislinami, kot so rastlinska olja (npr. sončnično, koruzno, sojino olje) ter povečati vnos živil, bogatih z Omega-3 maščobnimi kislinami, kot so ribe, oreščki in lanena semena.
Izbor pravih Omega-3 dopolnil
Danes je na trgu možno izbirati med številnimi raznolikimi prehranskimi dopolnili, ki nas vabijo k nakupu, bodisi z vonjem ali okusom, zato je priporočeno, da se pred nakupom vedno posvetujemo še s svojim osebnim zdravnikom ali prehranskim svetovalcem. Najprej moramo namreč vedeti kolikšno pomanjkanje Omega-3 je naše telo prizadelo, nato se odločamo za nakup glede na potrebe svojega telesa.
Preverimo vir:
Različna Omega-3 dopolnila izvirajo iz različnih virov (to so lahko ribje olje, laneno olje, alge ali drugi rastlinski viri), zato je pri izboru pomembno tudi, da razmislite o svojih prehranskih preferencah, potrebah ali omejitvah. V kolikor ste vegetarijanec ali vegan, so dopolnila iz rastlinskih virov odlična alternativa dopolnilom z ribjim oljem.
Preverimo kakovost ribjega olja:
Če se odločite za prehransko dopolnilo katerega vir je ribje olje, bodite pozorni tudi na njegovo kakovost. Izberite dopolnila, ki so pridobljena iz trajnostnega ribolova in so podvržena postopkom, ki odstranijo potencialno nevarne sestavine, kot so težke kovine. Med kakovostna ribja olja se uvršča tudi lososovo olje.
Koncentracija in čistost:
Pri nakupu Omega-3 prehranskih dopolnil je pomembno tudi, da preverimo koncentracijo Omega-3 maščobnih kislin na etiketi. Višja koncentracija pomeni, da boste morda potrebovali manjše odmerke, prav tako pa bodite pozorni na čistost dopolnila. Odločite se za koncentracijo, ki bo zadoščala vašim potrebam, hkrati pa vam bo omogočila enostavno uživanje.
Preverite dodatne sestavine:
Nekatera Omega-3 dopolnila vsebujejo dodatne sestavine, kot so antioksidanti (npr. vitamin E), ki pomagajo ohranjati stabilnost maščob. Preverite, če navedene dodatne sestavine oz. vitamine že morda uživate oz. kako lahko vplivajo na vaše zdravje.
Izberite sebi najboljši način za uživanje:
Nekateri posamezniki imajo težave s požiranjem velikih kapsul, bodisi iz zdravstvenih razlogov ali občutka neprijetnosti, zato razmislite o sami obliki Omega-3 dopolnil saj so na voljo tako v obliki kapsul kot tekočine.
Potrebna previdnost in morebitni neželeni učinki
Prehranska dopolnila so izdelek, pri katerem moramo ob nakupu biti še posebej previdni, saj ga bomo zaužili, zato pozorno preverimo sestavo in pa tudi kvaliteto sestavin ter proizvajalca. Pred začetkom jemanja novih dopolnil, se vedno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali prehranskim svetovalcem, sploh če imate zdravstvene težave, jemljete zdravila ali druga prehranska dopolnila.
Pri jemanju Omega-3 prehranskih dopolnil, je hkrati telesu potrebno zagotoviti tudi vnos Omega-6 maščobnih kislin, saj lahko neravnovesje med zaužitimi prispeva h kroničnim vnetjim v telesu.
Pomembno je, da poskrbimo za uravnotežen vnos: Priporočeno razmerje med zaužitimi Omega-3 in Omega-6 je običajno 1:4 do 1:1.
Možni neželeni učinki in kako se jim izogniti
Telo Omega-3 maščobne kisline običajno prenaša dobro,, vendar pa lahko v nekaterih primerih povzroči tudi neželene učinke. Pomembno je omeniti, da se ti neželeni učinki običajno pojavijo pri visokih odmerkih ali pri ljudeh, ki imajo določene zdravstvene težave, zato je pred uporabo vedno potreben posvet z zdravnikom ali prehranskim svetovalcem. Nekateri možni neželeni učinki so:
Prebavne motnje:
Pri posameznikih lahko visoki odmerki Omega-3 povzročijo tudi prebavne težave, kot so driska, napenjanje ali mehko blato.
Slabšanje strjevanja krvi:
Omega-3 maščobne kisline imajo lahko antikoagulantni učinek, kar pomeni, da lahko upočasnijo strjevanje krvi. Pri visokih odmerkih se posvetujte s svojim zdravnikom.
Možen vpliv na ravni sladkorja v krvi:
Pri nekaterih posameznikih so visoki odmerki Omega-3 povezani z rahlim vplivom na raven sladkorja v krvi, kar je še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo.
Alergijske reakcije:
Alergije na Omega-3 so sicer redke, a je pomembno poudariti, da lahko sprožijo tudi alergijske reakcije, zlasti pri uživanju ribjih olj.
Vpliv na imunski sistem:
Pri dolgotrajnem uživanju visokih odmerkov Omega-3 maščobnih kislin se lahko zmanjša delovanje imunskega sistema.
Zaključek
Današnji tempo življenja je lahko stresen in nam včasih ne dopušča, da bi za svoje zdravje poskrbeli v celoti ali pa smo primorani poseči po rešitvah in izbirah, ki za zdravje niso najboljše. Omega-3 prehranska dopolnila so tako lahko odličen vir esencialnih maščobnih kislin za telo saj nam omogočajo hiter in enostaven vnos Omega-3 v telo, je pa pri izbiri in vnosu pomembno ostati premišljen.
Z informiranostjo o izdelkih in opazovanjem reakcij svojega telesa, bomo naredili prvi in najpomembnejši korak k pravi izbiri dopolnil zase, po posvetu s prehranskim svetovalcem ali zdravnikom pa lahko dosežemo tudi rezultate, ki bodo našo celostno telesno stanje obrnili na boljše ter poskrbeli tudi za dolgoročno zdravje srca in možganov.
Vsebino pregledal: Samo Stadler, dr. med., specialist urgentne medicine
Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.