Praznična hrana in mikrobiota – kateri hrani se med prazniki izogniti in zakaj

Čas branja: 9 minut
Praznična hrana in mikrobiota – kateri hrani se med prazniki izogniti in zakaj

Praznični čas nas napolni s spomini, tradicionalnih jedeh, čarobnim občutkom domačnosti in okusnimi obroki, ki se iz skrivnih receptov naših babic vsako leto občutijo v še obilnejših razmerjih. Tako je december staro, dobro znano  obdobje topline in povezanosti, v katerem ima hrana zares posebno mesto: združuje, ponuja udobje in ustvarja spomine, ki jih nosimo s seboj še dolgo po tem, ko ugasne zadnja praznična lučka. Nemara tudi na stranišču…

Praznična miza ima tako dve plati – eno, obloženo z obilo sladkorja, maščob, procesiranih jedi in drugo, za katero sedimo nejevoljni, s trebušnimi bolečinami in črevesnimi težavami.

Zakaj tako veliko nasprotje, med veseljem in bolečino, ki jo prinaša praznični jedilnik? Odgovor je pravzaprav precej preprost: naša črevesna mikrobiota se odziva na vsak košček hrane, ki ga zaužijemo in naše črevesje ni zgolj prebavni organ, temveč občutljiv ekosistem, ki uravnava energijo, imunost, razpoloženje in presnovo. Praznična prehrana tako deluje kot faktor, ki mikrobioto okrepi – ali pa jo poruši, to pa - predvsem po praznikih, občutimo kot napihnjenost, utrujenost ali občutek neravnovesja.

Nikakor ne želimo, da letos pristanete na nejevolni strani mize ali na stranišču, zato bomo v nadaljevanju raziskali, katere praznične jedi oslabijo našo mikrobioto, zakaj se po praznikih pojavi napihnjenost in utrujenost ter kako lahko s prehranskimi dopolnili vzdržujemo zdravo ravnovesje – vse do zadnje decembrske sladice.

Vabljeni!

Kaj je črevesna mikrobiota

Črevesna mikrobiota je skupnost trilijonov mikroorganizmov – bakterij in gliv  ki sobivajo v našem prebavnem traktu. Uravnava prebavo, skrbi za absorpcijo hranil, sodeluje pri tvorbi vitaminov, krepi imunski sistem in vpliva na hormonsko ravnovesje ter razpoloženje. Deluje kot naravni regulator, ki prepoznava, katere snovi potrebuje telo, ter pomaga odstranjevati tiste, ki jih ne.

Mikrobiota je občutljiv sistem, ki se hitro odzove na spremembe v prehrani. V času praznikov, ko zaužijemo več sladkorjev, maščob in predelane hrane, pa se njeno notranje ravnovesje lahko poruši še hitreje, kar vodi do fermentacije, napihnjenosti in počasnejše prebave.

Hrana, ki med prazniki najbolj obremeni mikrobioto

Najpogosteje gre za kombinacijo sladkorjev, maščob in procesiranih sestavin, ki hitro porušijo ravnovesje med koristnimi in manj zaželenimi bakterijami. Sladice, alkohol, težke omake in peciva pospešijo fermentacijo ter povečajo nastajanje plinov, kar obremenjuje tako črevesje kot prebavni ritem. 

Visok vnos sladkorjev in sladic

Sladkor je ena najhitrejših poti do porušenega mikrobiotskega ravnovesja. Sladice, potice, čokolada, piškoti in glazirani prigrizki hranijo kvasovke in nekatere manj zaželene bakterije, ki povzročajo fermentacijo in zvišajo količino plinov. Kadar mikrobiota prejme preveč sladkorja, se ravnovesje poruši, kar se kaže kot napihnjenost, krči ali celo poslabšanje imunske odpornosti, saj je več kot 70 % imunskega sistema povezano s črevesjem.

Odvečne maščobe in mastne jedi

Praznični krožniki so pogosto polni mastnih jedi. Maščobe upočasnijo praznjenje želodca, kar pomeni, da hrana v prebavilih ostane dlje in ponudi idealno okolje za fermentacijo. Preobremenjene žolčne poti in jetra povečajo občutek utrujenosti in težine. Kadar je maščob preveč, mikrobiota težje vzdržuje ravnovesje med koristnimi in manj koristnimi bakterijami.

Procesirana živila in aditivi

Salame, hrenovke, omake iz vrečk, pred pripravljeni nadevi in industrijsko pecivo vsebujejo aditive, emulgatorje in konzervanse, ki dokazano vplivajo na kakovost črevesne flore. Pogosta posledica je prekomerna občutljivost, občutek razdraženosti črevesja in poslabšan tranzit.

Kako praznična hrana vpliva na mikrobioto

Praznična hrana vpliva na mikrobioto predvsem zaradi kombinacije sladkorjev, maščob in večjih količin hrane, ki spremenijo ravnovesje med koristnimi in manj koristnimi bakterijami. Presežek sladic in procesiranih jedi poveča fermentacijo ter spodbuja rast bakterij, ki povzročajo napihnjenost, medtem ko pomanjkanje vlaknin oslabi “dobre” bakterije, odgovorne za stabilno prebavo. Posledica so počasnejši prebavni tok, več plinov in večja občutljivost črevesja, kar se po praznikih pogosto izrazi kot napihnjenost, utrujenost in težji občutek v trebuhu.

Sprememba vrstnega ravnovesja bakterij

Kadar je vnos sladkorjev in maščob povečan, se spremenijo razmerja med bakterijskimi sevi. Povečajo se bakterije, ki presnavljajo enostavne ogljikove hidrate, medtem ko koristni vlakninsko pomembni sevi upadejo. Posledica so napenjanje, hitrejši dvigi sladkorja in nihanja energije.

Zmanjšanje koristnih sevov

Premalo vlaknin, ki so ključna hrana koristnih bakterij, oslabi mikrobioto. Koristni sevi, kot so Bifidobacterium in Lactobacillus, se zmanjšajo, kar vpliva na imunski odziv, prebavo in odpornost proti patogenim mikrobom.

Slabša integriteta črevesne bariere

Porušena mikrobiota oslabi zaščitno plast črevesne stene. To lahko vodi v večjo prehodnost črevesja, občutljivost, krče in prebavne motnje v dneh po praznikih. Neredko se pojavijo tudi nihanja razpoloženja, saj je črevesje tesno povezano z možgani.

Kateri hrani se izogniti

Praznična hrana nosi s sabo toplino, druženje in tradicijo, vendar pogosto združuje kombinacije, ki za črevesje niso najbolj prijazne. Razumevanje, katera živila najbolj obremenijo prebavo, nam pomaga oblikovati praznični krožnik tako, da ohranimo prijeten občutek lahkotnosti tudi po obroku.

Sladice po glavnem obroku

Sladice so simbol prazničnega razkošja, vendar sladkor, zaužit takoj po obilnem obroku, močno poveča fermentacijo v črevesju. Želodec je v tem trenutku že zaposlen s prebavo maščob in beljakovin iz glavne jedi; dodatna plast sladkorja zato upočasni njegovo praznjenje in povzroči napenjanje, pline ter občutek polnosti pod prsmi.

Primeri:

  • čokoladna torta po bogatem mesnem krožniku,
  • sladoled ali panna cotta po ocvrti praznični jedi.

Boljša rešitev: sladico pojejte 1-2 uri po obroku ali izberite lažjo različico (npr. sadno kupo, jogurtov mousse).

Alkohol v kombinaciji z mastno hrano

Alkohol naravno dehidrira telo in draži sluznico prebavil, medtem ko mastna hrana upočasni praznjenje želodca. Jetra so v tem času pod dvojno obremenitvijo – presnavljajo tako maščobe kot alkohol. Rezultat je težek občutek v trebuhu, slabše počutje ter prekomerna tvorba plinov.

Primeri:

  • vino ali penina ob pečenki, raci, odojku ali bogati omaki,
  • koktajli ob narezku s siri in suhimi mesninami,
  • žganje ali liker po mastnem obedu.

Boljša rešitev: alkohol uživajte ob lažjih jedeh (riba, zelenjava) in vedno sočasno z vodo.

Beli kruh, pecivo in krompirjevi dodatki

Izdelki iz bele moke hitro dvignejo glukozo v krvi, kar poruši energijsko stabilnost in negativno vpliva na mikrobioto. V kombinaciji s sladkorjem in maščobami ustvarijo idealne pogoje za fermentacijo ter povečano napenjanje. Zaradi pomanjkanja vlaknin se takšna živila v črevesju zadržujejo dlje časa, kar upočasni tranzit.

Primeri:

  • beli kruh ob bogatem mesnem krožniku,
  • praznično pecivo (vanilijevi rogljički, medenjaki) brez dodatka vlaknin,
  • pire krompir ali cmoki ob mastnih omakah.

Boljša rešitev: zamenjajte del obroka s polnovrednimi živili (polnozrnat kruh, kvinoja, ajdova jed), dodajte zelenjavo ali fermentirano prilogo, da uravnotežite obrok.

Mikrobiota se lahko spremeni že po enem samem dnevu obilnejše hrane saj lahko že en praznični obrok z veliko sladkorja in maščob spremeni izražanje genov v črevesnih bakterijah in poveča fermentacijo do 24 ur.

Kako podpreti mikrobioto med prazniki

Mikrobioto med prazniki najbolje podpremo z rednim vnosom vlaknin, fermentiranih živil in stabilnimi obroki, ki prebavnemu traktu ne povzročajo dodatnega stresa. Pomembno je tudi, da uživamo naravne probiotike in dovolj tekočine, saj tako ohranjamo ravnovesje koristnih bakterij ter zmanjšamo fermentacijo, ki vodi v napihnjenost.

Dodajanje toplih, vlakninskih obrokov

Čeprav praznični dnevi prinašajo obilje hrane, so lahko majhne spremembe dovolj. Topla zelenjavna juha ali solata z vlakninami lahko blažita vpliv težjih jedi.

Krepitev prebavnih sokov

Ingver, meta, komarček in limona pomagajo želodcu pri razgradnji hrane, pospešijo peristaltiko ter zmanjšajo občutek napihnjenosti.

Uravnavanje sladkorja in stabilen ritem obrokov

Izogibanje prigrizkom med obroki zmanjšuje obremenitev črevesja.

Več kot 30 % serotonina – hormona dobrega počutja  nastane v črevesju, zato mikrobiota v prazničnem času močno vpliva tudi na razpoloženje.

Pomoč prehranskih dopolnil 

Praznična prehrana pogosto presega zmogljivosti prebavnega trakta, zato je po praznikih smiselno telesu ponuditi podporo, ki obnovi mikrobioto, zmanjša fermentacijo in razbremeni jetra. Prehranska dopolnila niso nadomestilo za prehrano, vendar predstavljajo dragoceno podporo, ki pomaga telesu ponovno vzpostaviti naravni ritem. Priporočamo:

Florasen vsebuje koristne probiotične seve, ki pomagajo stabilizirati prebavni proces, zmanjšujejo fermentacijo in obnovijo mikrobioto, ki je porušena zaradi presežka sladkorja ali mastne hrane. Posebej je koristen v obdobjih, ko se pojavijo napihnjenost, občutek pritiska ali nepravilno odvajanje.

Prebiotik Inulin je naravni vir prehranskih vlaknin, ki služi kot hrana za dobre bakterije. Pomaga izboljšati peristaltiko, spodbuja rast koristnih sevov in zmanjšuje občutek napihnjenosti po prazničnih obrokih. Primeren je za vsakodnevno uporabo v času okrevanja mikrobiote.

Pegasti badelj + kurkuma predstavljata močno podporo jetrom, ki so po praznikih pogosto preobremenjena. Silimarin podpira razstrupljanje, kurkuma pa izboljša prebavo maščob in zmanjša občutek teže po mastnih obrokih.

Zaključna misel

Črevesna mikrobiota se med prazniki pogosto znajde pod pritiskom hitrejšega tempa, bogate hrane in številnih kombinacij globokih kozarčkov in piškotov, ki se jim nikakor ne želimo odreči, zato je pomembno, da se zavedamo težnje in resnosti zmernih obrokov. Posledice neuravnovešene črevesne flore lahko postanejo opazne hitreje, kot si mislimo, saj črevesje neposredno vpliva tudi na našo energijo, razpoloženje, imunski sistem in občutek lahkotnosti v trebuhu.

Obdobje praznikov zato ni le kulinarični izziv, temveč obdobje, ki pokaže, kako pomembna je dosledna podpora črevesju: dovolj vlaknin, hidracije, zmerne količine sladkorja ter premišljeno uvajanje probiotikov in prebiotikov lahko ponudijo ustrezne pogoje, za dragoceno ravnovesje, ki je prvi pogoj za stabilnejšo prebavo, več energije ter miren zaključek leta.


Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte  s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku  niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.

Deli:

Sorodni izdelki

Na zalogi
-25%
Izvirna cena je bila: 87,60 €.Trenutna cena je: 65,70 €.
Na zalogi

Prebava

Florasen

24,90 
Na zalogi
Priljubljeno
Hiter učinek
21,90 

Ne spreglejte sorodnih vsebin

Nikoli ne zamudite naših zapisov in bodite na tekočem!

Nikoli ne zamudite novosti, skritih ponudb in aktualnih akcij. Poskrbeli bomo, da boste o vsem obveščeni pravočasno.