Hemeroidi postajajo eno izmed vse pogostejših zdravstvenih stanj sodobnega časa, katerega pripisujemo predvsem k oteženemu delovanju prebavnega sistema in slabemu izboru prehrane, ki pa je prvi in najnujnejši korak do pravilnega črevesnega delovanja.
S premišljenimi prehranskimi navadami in ustrezno dieto se lahko tako z njimi spopademo neposredno in omejimo dejavnike tveganja za njihov pojav, za tovrsten “meni” pa je najprej pomembno, da se seznanimo z za to ustreznimi živili in njihovimi koristmi za zdravje.
V nadaljevanju za vas navajamo vsa živila, ki lahko znatno olajšajo že prisotne simptome hemeroidov in najpomembneje - pomagajo preprečevati tudi njihov nastanek.
Vabljeni k branju!
Kaj so
So otečene vene spodnjega dela rektuma in anusa, ki lahko povzročijo fizično nelagodje kot so srbenje in krvavitve.
Kakšni so njihovi simptomi
Simptomi hemeroidov - tako notranjih kot zunanjih, lahko izzovejo številna fizična neugodja, a so si lahko glede na mesto pojava med seboj tudi različni.
Najpogostejši, splošno znani so:
POMEMBNO:
V primeru, da opazite kakršnekoli spremembe vašega črevesnega zdravja, spremembe v procesu opravljanja potrebe in-ali spremembe v blatu, svetujemo, da takoj obiščete svojega osebnega zdravnika.
Navedeni simptomi veljajo za splošno znane in služijo zgolj kot smernice, zato je nujno, da se ob sumu na pojav hemeroidov takoj oglasite pri svojem osebnem zdravniku, ki bo podal tudi ustrezno diagnozo in, v kolikor je potrebno, tudi zdravljenje. Resnejših simptomov, kot je npr. rektalno krvavenje, nikar ne ignoriranje, saj so lahko znak tudi drugih resnih črevesnih stanj ali obolenj, za katere je prav tako zahtevana takojšnja zdravstvena oskrba.
Najpogostejši simptomi, ki jih lahko opredelimo glede na vrsto hemeroidov, so:
Simptomi zunanjih
- Krvavitev
Svetlo rdeča kri, ki jo lahko po opravljanju potrebe opazimo na uporabljenem toaletnem papirju v straniščni školjki, ali v blatu. - Bolečina in nelagodje
Najpogosteje je prisotna med sedenjem ali opravljanjem velike potrebe, opisujemo pa jo kot ostro in zbadajočo. - Srbenje in draženje
Občutljiva koža, otekline in izbokline so razdražene in srbeče.
Simptomi notranjih
- Krvavitev
Tudi pri notranjih hemeroidih je eden najpogostejših simptomov lahko krvavitev. - Prolaps
Je hemeroid, ki iz notranjosti izstopi skozi analni predel in povzroči hudo nelagodje in bolečino. - Sluzav izcedek
Izcedek iz zadnjične odprtine, ki draženje kože okoli anusa še poveča.
Pomen prehrane
Naša prehrana je eden izmed glavnih in ključnih dejavnikov pri zdravljenju in preprečevanju hemeroidov, saj lahko s previdno izbranim in načrtnim jedilnikom vplivamo neposredno na njihov pojav in jih tudi preprečimo. Tako si lahko, z zdravo in uravnoteženo prehrano oz. črevesju prijaznimi živili olajšamo neugodne simptome ter hkrati poskrbimo za prebavo, ki bo odvajanje olajšala in razvoj hemeroidov v prihodnosti onemogočila. Prehrana neposredno vpliva na dejavnike, pomembne za zdravo prebavo, kot so:
Mehčanje blata
Ustrezna prehrana nam lahko zagotovi neobremenjujoče in lahkotno odvajanje, saj določena živila pri mehčanju blata pomagajo in s tem organizmu omogočijo tvorbo izločka, ki je primerne velikosti in konsistence za hitro in enostavno izločanje.
Mehko blato zato črevesja ne obremenjuje, iz organizma izstopi z lahkoto in poskrbi za ohranjanje zdravja občutljivih predelov.
Trdo blato iz organizma odstranimo težje, saj izloček zaradi nepravilne prehrane ne sestoji iz ustrezne konsistence, ki bi omogočila lahek izstop iz organizma, zato lahko odvajanje poteka oteženo in zahteva dodatno napenjanje oz. pritisk za premik in izstop iz črevesja, kar pa je tudi eden najpogostejših vzrokov za nastanek hemeroidov.
Spodbujanje redne prebave
Ne samo pravilno, pomembno je tudi redno odvajanje, saj lahko vzdrževana rutina pomaga ohranjati normalno delovanje celotnega prebavnega sistema.
Z rednim odvajanjem telesu zagotovimo pravočasen izstop vseh odpadnih in nepravilnih snovi iz telesa, preprečimo, da bi se ta v njem zadrževala ter s tem neposredno zmanjšamo možnost za pojav zaprtja.
S kopičenjem blata v črevesju lahko namreč povzročimo spremembo njegove konsistence - blato postane trdo, povzroči pritisk na okoliške vene in sproži vnetje, ter tako ustvari popolne pogoje za nastanek hemeroidov.
Priporočljiva živila
Uvrščanje določene prehrane oz. živil v naš jedilnik, lahko torej znatno pomaga pri preprečevanju razvoja hemeroidov in-ali blaženju njihovih simptomov, zato je ob soočanju s tovrstnimi težavami prvi korak pregled osebnega jedilnika, ki bo zagotovil ustrezno in zdravo prebavo ter s tem omogočil primerno odvajanje.
POMEMBNO: Pred spreminjanjem svoje prehrane tj.umeščanjem novih živil v naš jedilnik in-ali njihovim odvzemanjem, se o tem predhodno posvetujte s svojim zdravnikom ali prehranskim svetovalcem. Prehrana je eden najpomembnejših dejavnikov za pravilno delovanje našega organizma in funkcijo telesa, zato so vse spremembe lahko drastične. Pri sestavi ustreznega jedilnika naj vam pri tem pomaga osebni zdravnik ali prehranski svetovalec, saj se uvrščanje in odvzemanje živil vedno vrši glede na individualne potrebe posameznika. Pred uživanjem novih živil je priporočljivo tudi, da ste pozorni na morebitne alergene, ki jih te lahko vsebujejo in seznanjeni s celostnim zdravstvenim stanjem vašega telesa.
Vlaknine
so neprebavljivi deli hrane rastlinskega izvora, ki zato svojo pot skozi naša prebavila opravijo nespremenjene oz. nerazgrajene. Poznamo dva tipa: topne in netopne.
- Topne
se v vodi raztopijo in tvorijo gelu podobno snov. Pomagajo povečati volumen blata, ga naredijo mehkejšega ter mu s tem omogočijo lažji prehod skozi prebavni trakt. - Netopne
vode ne absorbirajo, pomagajo povečati količino blata, spodbudijo gibanje črevesja ter blatu omogočijo hitrejši prehod skozi prebavni trakt.
Splošni primeri živil, ki lahko delo naših prebavil olajšajo, so:
Polnozrnata žita
- Ovseni kosmiči
1 skodelica ovsenih kosmičev vsebuje približno 4 g vlaknin. - Polnozrnat kruh
2 rezini vsebujeta približno 4 g vlaknin. - Rjavi riž
Skodelica, kuhanega rjavega riža vsebuje približno 3,5 g vlaknin. - Ječmen
Skodelica kuhanega ječmena vsebuje približno 6 g vlaknin.
Sadje
- Jabolka
eno jabolko, srednje veliko z olupkom, vsebuje približno 4-5 g vlaknin. - Hruške
ena hruška, srednje velika z olupkom, vsebuje približno 5,5 g vlaknin. - Jagode
Skodelica jagod vsebuje približno 8 g vlaknin. - Maline
Skodelica malin vsebuje približno 8 g vlaknin. - Suhe slive
4-5 kosov suhih sliv vsebuje približno 3-4 g vlaknin.
Zelenjava
- Brokoli
Skodelica kuhanega brokolija vsebuje približno 5 g vlaknin. - Korenje
Srednje veliko, surovo, vsebuje približno 3-4 g vlaknin. - Špinača
Skodelica kuhane špinače vsebuje približno 4 g vlaknin. - Zelena
Ena, srednje velika in surova vsebuje približno 1,5 g vlaknin. - Brstični ohrovt
Skodelica kuhanega brstičnega ohrovta, vsebuje približno 4 g vlaknin.
Stročnice
- Leča
Skodelica kuhane leče vsebuje, približno 15 g vlaknin. - Fižol, črni
Skodelica kuhanega, črnega fižola vsebuje, približno 12-15 g vlaknin. - Čičerika
Skodelica kuhane čičerike vsebuje,: približno 12-14 g vlaknin. - Grah
Skodelica kuhanega graha vsebuje, približno 9 g vlaknin.
Oreščki in semena
- Mandlji
Prb. 23 mandljev vsebuje 3,5 g vlaknin. - Sončnična semena
3 žlice sončničnih semen vsebuje, približno 3 g vlaknin. - Lanena semena
1 žlica mletih lanenih semen, vsebuje približno 2 g vlaknin. - Chia semena
1 žlica surovih chia semen vsebuje, približno 5 g vlaknin.
Priporočena dnevna količina vlaknin velja:
Pri odraslih, v višini najmanj 30 g/dan.
Omega-3 maščobne kisline
Omega 3-maščobne kisline so esencialne kisline, ki jih naše telo ne proizvaja samo in jih moramo v telo vnesti sami. Nosijo številne protivnetne lastnosti, ki zmanjšajo vnetja v prebavnem traktu, pomagajo pri uravnavanju gibanja črevesja ter izboljšajo prehajanje blata po njem.
Najpomembnejše so tri, glavne vrste Omega-3 maščobnih kislin:
- EPA (eikozapentaenojska kislina),
- DHA (dokozaheksaenojska kislina)
- ALA (alfa-linolenska kislina),
ki jih najdemo v živilih, kot so mastne ribe, laneno seme ipd.:
Losos
Je eden izmed najbogatejših virov Omega-3 maščobnih kislin, 100 gramov lososa vsebuje:
- EPA (eikozapentanojske kisline): prb. 400-500 mg
- DHA (dokozaheksanojske kisline): prb. 900-1,000 mg
Skuša
Tudi skuša velja za eno izmed najbogatejših virov Omega-3 maščobnih kislin, 100 gramov surove skuše vsebuje:
-EPA (eikozapentanojske kisline): prb. 400-500 mg
-DHA (dokozaheksanojske kisline): prb. 500-600 mg
Sardine
Sardine so še en odličen vir Omega-3 maščobnih kislin, 100 gramov surovih sardin vsebuje:
- EPA (Eikozapentaenojska kislina): prb. 200-300 mg
- DHA (Dokozaheksaenojska kislina): prb. 400-500 mg
Laneno seme
Lanena semena so odličen vir rastlinske oblike Omega-3 maščobnih kislin
- 1 žlica vsebuje prb. 2.5g ALA (alfa-linolenske kisline)
Probiotična živila
Nosijo ključno vlogo pri ohranjanju zdrave prebave, normalnemu delovanju prebavnega sistema ter tako neposredno vplivajo na preprečevanje in možnosti za nastanek hemeroidov. Z dodajanjem probiotičnih živil v naš jedilnik, lahko znatno podpremo črevesno delovanje, izboljšamo svojo prebavo in si zagotovimo tudi močan imunski sistem, ki se bo še dodatno boril proti hemeroidnim vnetjem.
Živila, visoko nasičena s koristnimi probiotičnimi bakterijami oz. probiotiki so:
Jogurt
Je eden izmed najbolj priljubljenih virov probiotikov, pri izbiri je pomembno le, da izberemo tistega, ki vsebuje žive in aktivne kulture probiotičnih bakterij.
Kefir
Je fermentirana mlečna pijača, podobna jogurtu, ki vsebuje več različnih vrst probiotičnih bakterij oz. probiotikov.
Kislo zelje
Je fermentirana zelenjava, visoko nasičena tako s probiotiki, kot tudi z vlakninami, ki spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju.
Zadostna hidratacija
Zadosten vnos tekočin v telo je eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo neposredno na našo prebavo, saj tudi ta pomaga pri ohranjanju in tvorbi pravilne konsistence našega izločka oz. pripomore k lažjemu odvajanju blata. Olajšan proces lahko znatno pripomore k lajšanju simptomov, nastalih zaradi hemeroidov ter prepreči tudi njihov nastanek.
Z zadostnim vnosom tekočine tako poskrbimo za uravnano gibanje črevesja, lažjemu prehajanju blata skozi prebavni trakt in izločanju, kar učinkovito prepreči napenjanje in sprosti pritisk na rektalne vene.
Prehranski dodatki
Za posameznike, ki se srečujejo z morebitnimi prehrambenimi omejitvami pa so na voljo tudi številna prehranska dopolnila, pripravljena iz rastlinskih izvlečkov, ki s svojim delovanjem pomagajo pri blaženju simptomov, nastalih zaradi razvoja hemeroidov ali pa delujejo tudi kot preventiva.
Proktolex kapsule vsebujejo izvlečke popolnoma naravnih sestavin kot so ajda, oves, nepozebnik in divji kostanj, kateri pozitivno vplivajo na vensko popuščanje, prepustnost in krhkost kapilar, žile krepijo, izboljšujejo krvni obtok in prispevajo tudi k zniževanju tlaka v venah zadnjika.
Zaključek
Naše prehrambene navade so tiste, ki poskrbijo za pravilno delovanje telesa, zato je ob soočanju z izzivi, ki jih prinašajo hemeroidi, nujno, da si vzamemo potreben čas zase, svoj jedilnik preučimo in si zagotovimo tudi znanje, ki nam bo pomagalo pri razumevanju lastnosti živil, ki so za zdravje naše prebave ključnega pomena. Pomembno je, da se o težavah in prehrambenih navadah posvetujemo tudi z osebnim zdravnikom ali prehranskim svetovalcem in pridobimo še nepristransko mnenje, ki nas bo na poti do boljšega prebavnega zdravja podprlo še bolj.
Vsebino pregledal: Samo Stadler, dr. med., specialist urgentne medicine
Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.