Kandida – dieta za preprečevanje razrasti 

Čas branja: 7 minut
Featured Image

Kandida je dobro znana kvasovka oz. gliva, katere prisotnost v telesu je nujna, vendar pa lahko s svojim prekomernim razmnožkom povzroči številne zdravstvene tegobe, ki močno vplivajo tako na fizično kot tudi mentalno počutje, zato je pomembno, da pozornost namenimo tudi na enega od najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje njene pravilne količine v telesu - prehrano.

V tokratnem zapisu se osredotočamo na primerno dieto oz. predstavljamo sklop živil, ki prekomerno razrast preprečujejo in poskrbijo za pravično črevesno floro, ter živila, katerim se je nujno izogniti, saj lahko rast kvasovk le spodbudijo.

Vabljeni k branju!

Kaj je kandida?

oz. Candida Albicans je vrsta kvasovk oz. glivic iz rodu Candida (kandida), ki je naravno prisotna v črevesju, ustih in na koži. Je del mikrobiote oz. črevesne flore in je v majhnih količinah nujna, v prekomerni razrasti pa lahko povzroči številne okužbe. 

Najpogostejši simptomi razrasti 

Kandida je glivica, ki se lahko razširi izredno hitro, zato je pomembno, da spremljamo svoje osebno počutje, prebavo, stanje intimnih predelov, kože in pa tudi ustne votline, saj lahko omenjena področja prva pokažejo znake njene prekomerne razrasti oz. okužbe.

POMEMBNO: Navedeni simptomi so splošno znani, kar pomeni, da se lahko med posamezniki razlikujejo. Ob sumu na okužbo, ki jo povzroči Candida Albicans, se takoj oglasite pri svojem osebnem zdravniku, ki bo po pregledu podal tudi ustrezno diagnozo in zdravljenje, v kolikor je to potrebno.

Splošno znani in najpogostejši simptomi okužb so: 

Pri ženskah

  • Vaginalna kandidiaza 

je okužba vaginalnega predela, ki jo povzroči prekomerna razrast kandide. Izrazi se lahko z vrsto neprijetnih simptomov, kot so srbečica, vaginalni izcedek, boleče uriniranje in/ali boleči spolni odnosi.

Pri moških

  • Genitalna kandidiaza

Je glivična okužba moškega genitalnega področja, ki se lahko izrazi s simptomi, kot so rdečica in srbečica na spolovilu, boleči spolni odnosi, beli izpuščaji ali rdeče lise na spolovilu, luščenje kože.

Pri otrocih

Okužbe s kandido pri otrocih so še posebej nujne pozornosti, zato se ob sumu na okužbo Candide Albicans pri otroku, takoj oglasite pri pediatru, osebnemu zdravniku oz. pri usposobljenemu zdravstvenemu strokovnjaku.

Najpogostejši simptomi okužbe s Candido Albicans pri otrocih so:

  • soor oz. okužba ustne votline
    ki se najpogosteje izrazi s simptomi kot so bele obloge v notranjosti, bolečine ustne votline in oteženo hranjenje.
  • plenični izpuščaj
    (oz. kandidiaza kože), ki se lahko izrazi s simptomi kot so izpuščaji, pustule in luščeča koža.

Živila, ki jih vključimo v dieto

Eden najpogostejših dejavnikov za preprečevanje razrasti kandide so naše prehranjevalne navade, zato je nujno, da pod drobnogled vzamemo tudi svoj jedilnik in poskrbimo, da vsebuje živila, ki razrast kvasovk oz. gliv preprečujejo in v črevesju spodbujajo delovanje koristnih bakterij.

Splošni primeri živil, koristnih za ohranjanje zdrave črevesne mikroflore oz. ravnovesja bakterij so lahko:

Zelena zelenjava

Zelenjava je lahko odličen vir vlaknin, ki v črevesju služijo kot hranila koristnim bakterijam oz. probiotikom. Ta hranila so probiotikom nujno potrebna, saj lahko le ti  s svojo rastjo v črevesju zasedajo mesta patogenim oz. škodljivim bakterijam ter tako ugodno vplivajo na naše zdravje.

Listnata zelenjava

Špinača, ohrovt, solata in rukola so bogat vir antioksidantov in vlaknin, ki služijo kot naravni prebiotiki oz. hranila za probiotike, podpirajo njihovo aktivnost in prispevajo k uravnovešeni črevesni flori.

Križnice

So zelenjava, imenovana zaradi križne oblike cvetov s cvetnimi listi, kot so brokoli, cvetača, brstični ohrovt in zelje. Vsebujejo visoko vsebnost vlaknin in s tem omogočajo dobro probiotično aktivnost v črevesju.

Bučke in kumare

Vsebujejo nizke ravni kalorij in so bogate z vodo, ter s svojo hidracijo pomagajo pri vzdrževanju zdravja prebavnega sistema.

Probiotična živila

So živila, ki vsebujejo žive mikroorganizme probiotikov, katerih prisotnost v črevesju spodbuja delovanje imunskega sistema, prispeva k zdravi, redni prebavi in vsesplošnemu zdravju telesa. Splošno znana probiotična živila so:

Jogurt in kefir

Vsebujeta žive kulture probiotikov in pomagata pri obnavljanju in kolonizaciji koristnih bakterij v črevesju.

Fermentirana zelenjava

Kislo zelje in kimchi sta prav tako saturirana z naravnimi probiotike, ki pomagajo pri obnavljanju in kolonizaciji koristnih bakterij. 

Kombuča

Je fermentirana čajna pijača, bogata s probiotiki.

Beljakovine in zdrave maščobe

Puste beljakovine, rastlinski viri beljakovin in zdrave maščobe telesu dovajajo esencialne aminokisline, ki pa so bistvene za rast in delovanje koristnih bakterij.

Puste beljakovine

Piščanec, puran, ribe ter rastlinski viri beljakovin (npr. tofu in stročnice) so odličen vir esencialnih aminokislin in spodbujajo rast ter delovanje koristnih bakterij.

Zdrave maščobe

Avokado, olivno olje, oreščki in semena so odličen vir zdravih maščob in pomagajo pri absorbciji hranil v črevesju ter tako spodbujajo aktivnost koristnih bakterij.

Kokosovo olje

Nosi visoke protiglivične lastnosti in ga lahko v ta namen uporabimo tudi pri kuhanju.

Česen

Česen je znan po svojih naravnih protiglivičnih lastnostih, lahko ga uživamo surovega ali ga v ta namen uporabimo tudi pri kuhanju.

Prehranska dopolnila 

Veliko pomoč pri preprečevanju okužb nosi tudi uživanje prehranskih dopolnil, probiotikov oz. prebiotikov, saj nam lahko pomagajo ponovno vzpostaviti ali vzdrževati primerno uravnoteženo črevesno mikrobioto ter s tem zmanjšajo prekomerno rast kandide.

Živila, ki se jim je bolje izogniti

Poleg živil, ki so priporočljiva za uživanje, pa so splošno znana tudi tista, ki znatno in hitro spodbudijo rast neželene glive v telesu, zato je nujno, da vzamemo pod drobnogled svoj jedilnik in iz njega izločimo morebitna živila, ki bi takšno aktivnost spodbujala.

Splošno znana živila, ki glivicam koristijo oz. katerim se izognemo so:

Sladkorji in sladila

Rafinirani sladkorji in naravna sladila veljajo za osnovni vir hranil Candide Albicans, saj jim sladkor zagotavlja energetski vir za rast in razmnoževanje. Za preprečevanje razrasti kandide je torej nujno, da iz svojega jedilnika umaknemo vse sladkorje in sladila.

Rafinirani sladkorji

Beli sladkor, rjavi sladkor in visoko fruktozni sirupi lahko spodbujajo rast kandide, zato je nujno, da iz jedilnika umaknemo pecivo, sladkarije in sladke pijače.. 

Naravni sladkorji

Med, javorjev in agavin sirup so sicer naravni viri sladkorja, ki pa kljub temu spodbujajo rast kandide. 

Umetna sladila

Aspartam, sukraloza in saharin lahko vplivajo na črevesno floro in s tem spodbudijo rast kandide. 

Predelana, rafinirana hrana

Bela moka

In živila, iz nje izdelana (beli kruh, testenine, peciva ipd.),vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, ki spodbujajo rast kandide.

Predelani prigrizki

Čips, piškoti in krekerji ipd., lahko vsebujejo skrite sladkorje, konzervanse in aditive, ki negativno vplivajo na ravnovesje mikroorganizmov v črevesju.

Konzervirana hrana

Predpripravljena in konzervirana hrana (pripravljene omake, konzervirano sadje ipd.) vsebuje dodatke, konzervanse in sladkorje, ki spodbujajo rast kandide.

Alkohol in kofein

Alkoholne pijače

Alkoholne pijače (npr. pivo, vino ipd.), prebavni sistem vznemirjajo in s tem negativno vplivajo na imunski sistem ter tako omogočajo razrast kandide.

Kofeinske pijače

Kofein lahko vpliva na črevesno floro in posledično na delovanje imunskega sistema ter s tem ponuja priložnost za glivično razrast.

Gazirane pijače

Gazirane pijače vsebujejo sladkorje in/ali umetna sladila, ki lahko omogočajo razrast kandide.

Zaključek

Zavedanje o živilih in njihovimi lastnosti je lahko odličen prvi in najpomembnejši korak k eliminaciji odvečnih bakterij Candida, uravnovešeni mikrobioti in posledično tudi k boljšemu delovanju prebavnega sistema in boljšemu počutju.
Pomembno je, da se o živilih in njihovi vsebnosti hranil dobro informiramo, iz jedilnika izločimo jedi, ki aktivnost kandide omogočajo ter se omenjene diete tudi držimo. S pridobljenim znanjem in malo vztrajnosti lahko že kmalu pričakujemo osvobajajoče rezultate, ki bodo vidni tako v izboljšani prebavi kot v počutju.


Vsebino pregledal: Samo Stadler, dr. med., specialist urgentne medicine 


Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte  s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku  niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.

Deli:
Brezplačna E-knjiga

Kako se za vedno znebimo glist?

    Nikoli ne zamudite naših zapisov in bodite na tekočem!

    Nikoli ne zamudite novosti, skritih ponudb in aktualnih akcij. Poskrbeli bomo, da boste o vsem obveščeni pravočasno.