Česen – “zdravilna” zaščita pred številnim boleznim

Čas branja: 6 minut
Featured Image

Česen že tisočletja velja za močno zdravilno rastlino, ki s svojo edinstveno sestavo in bogato vsebnostjo bioaktivnih spojin, vitaminov ter mineralov pomaga krepiti zdravje in preprečuje tveganja za razvoj številnih bolezni. Zaradi močnih protivnetnih, protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti nas tako lahko učinkovito zaščiti pred številnimi “napadi” na naš organizem, najbolj “odmevno” pa je njegovo pozitivno delovanje na naš imunski in srčno-žilni sistem.

Vabimo vas, da si v nadaljevanju tako preberete cel “seznam” bolezni pred katerim se lahko učinkovito zaščitite tudi z rednim uživanjem prehranskih dopolnil.

 V nadaljevanju bomo podrobneje obravnavali, kako česen pomaga ohranjati zdravje in preprečuje različna obolenja.

Kaj je

Česen ( Allium sativum) je čebulnica iz družine lukovk, ki nosi številne, zdravju koristne lastnosti. 

Česen (Allium sativum) je izjemno vsestranska rastlina, znana tako po svojih zdravilnih lastnostih kot po uporabi v kulinariki, zato mu pravimo tudi “naravni antibiotik”.

Kako deluje

Česen poseduje svoje zdravilne lastnosti predvsem zaradi vsebnosti posebnih bioaktivnih spojin, ki v skupnem sodelovanju podpirajo delovanje najbolj pomembnih sistemov našega organizma, kot so srčn- žilni, prebavni in tudi imunski sistem. Spojine, ki nosijo posebne učinke so:

  • Alicin
    Nosi močne antibakterijske, protivirusne, protiglivične in antioksidativne lastnosti in lahko pomaga pri zmanjšanju vnetij, izboljšanju imunskega odziva, nas zaščiti pred okužbami in zmanjšan tveganja za srčno-žilne bolezni.
  • S-allylcistein
    nosi močne antioksidativne lastnosti in pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Zmanjšuje vnetja v telesu, učinkovit pa je tudi pri zniževanju krvnega tlaka in zaščiti živčnih celic.
  • Diallyl disulfid in diallyl trisulfid
    so žveplove spojine, ki imajo protirakave, protivnetne in antibakterijske lastnosti. Pomagajo preprečevati aterosklerozo, zmanjšujejo oksidativne poškodbe na stenah arterij in nas ščitijo pred bakterijskimi okužbami.
  • Ajoen
    Je spojina, ki nosi močne antikoagulantne (sposobnost redčenja krvi), protiglivične in protimikrobne lastnosti.
  • Flavonoidi in polifenoli
    So antioksidativne spojine, ki pomagajo zmanjšati oksidativni stres, ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov in s tem prispevajo k splošni zaščiti pred kroničnimi boleznimi.
  • Saponini
    Nosijo protivnetne lastnosti, povezanimi tudi s pozitivnimi učinki na zdravje srca, ožilja ter uravnavanje krvnega sladkorja.
  • Vitamini in minerali
    Vsebuje različne vitamine in minerale kot so vitamin C, vitamin B6, selen in mangan.

Bolezni, pred katerimi nas lahko zaščiti

Česen je ena izmed najmočnejših naravnih živil za krepitev imunskega sistema, nosi močne protivnetne, protimikrobne, protiglivične in antioksidativne lastnosti in zato našemu organizmu nudi tudi zaščito pred različnimi boleznimi. 

Najpogostejše so:

Srčno-žilne bolezni

Česen ščiti srčno-žilni sistem zaradi spojine alicin, ki v krvnih žilah sprošča dušik in tako omogoča širjenje žil, znižanje krvnega tlaka in posledično tudi zmanjševanje slabega (LDL) holesterola in preprečevanje ateroskleroze. Poleg tega zmanjšuje oksidativni stres, preprečuje nastajanje oblog na stenah arterij in posledično zmanjša tudi tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Visok krvni tlak (hipertenzija)

Česen ima antihipertenzivne lastnosti, ki dokazano znižujejo krvni tlak, saj uživanje sprosti gladke mišice v krvnih žilah, jih razširi in tako izboljša pretok krvi. Za tovrstno delovanje je zaslužna predvsem učinkovina alicin, ki pomaga znižati krvni tlak, hkrati zmanjša obremenitev srca in preprečuje nadaljnje zaplete, povezane s hipertenzijo.

Za izboljšano srčno zdravje zaužijte 1–2 stroka svežega česna dnevno. Pred uživanjem ga nasekljajte ali stisnite in pustite stati 5–10 minut, da se sprosti alicin - spojina, ki srčno-žilnemu zdravju prinaša številne koristi.

Prehlad in gripa

Česen deluje kot naravni imunomodulator oz.“spodbujevalec” delovanja imunskega sistema, ki pomaga pri obrambi telesa pred virusi, sploh tistimi, ki povzročajo prehlad in gripo.
Za tovrstno delovanje je odgovorna predvsem spojina alicin, ki nosi močne protivirusne in antibakterijske lastnosti, ki pomagajo uničevati patogene in tako zmanjšajo tveganje za okužbe zgornjih dihalnih poti. Redno uživanje lahko skrajša tudi trajanje prehladnih obolenj in zmanjša resnost simptomov.

Bakterijske okužbe

Deluje kot naravni antibiotik saj spojina alicin nosi močne antibakterijske lastnosti, ki pomagajo uničevati različne bakterijske vrste vključno z bakterijam, ki povzročajo prebavne težave (E. coli in Salmonella). Uporablja se tudi za preprečevanje bakterijskih okužb sečil in dihalnih poti, saj uspešno preprečuje razmnoževanje bakterij v telesu.

Glivične okužbe

Učinkovit je tudi pri zaščiti pred glivičnimi okužbami kot so kandidiaza, atletsko stopalo in podobne kožne okužbe.
Uspešnost je zopet moč pripisati spojini Alicin, ki nosi močne protiglivične lastnosti zaradi katerih zavira rast glivic in pomaga vzdrževati zdravo ravnovesje bakterij v telesu. Posebej učinkovit je lahko tudi pri odpravi kandidiaze, saj lahko znatno zajezi in prepreči širjenje okužbe.

Rak (želodca in debelega črevesa)

Doprinese lahko tudi k zmanjšanju tveganja za nekatere vrste raka kot sta rak želodca in debelega črevesa, saj spojini alicin in dialil disulfid zavirajo rast tumorskih celic, pomagajo pri sprožitvi “programirane” celične smrti in zmanjšujejo vnetne procese, ki so pogosto povezane z rakavimi obolenji.

Kronične vnetne bolezni

Nosi tudi protivnetne lastnosti, ki z zaviranjem produkcije vnetnih mediatorjev (prostaglandini in citokini) pomagajo zmanjšati vnetja v telesu in posledično tudi tveganja za kronične vnetne bolezni ali njihovo napredovanje. Mednje sodijo bolezni kot so artritis, diabetes tipa 2 in bolezni srca. 

Sladkorna bolezen tipa 2

Lahko pripomore tudi k zniževanju krvnega sladkorja in izboljšanju presnove glukoze, saj izboljšuje občutljivost celic na inzulin in tako zmanjša tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Prav tako antioksidanti v česnu zmanjšujejo oksidativni stres, ki je pogosto prisoten pri sladkorni bolezni.

Zaključek

Česen je začimba in dobro znano ter uveljavljeno domače “zdravilo” s katerim se lahko, z redno uporabo, odločno postavimo “po robu” številnim boleznim in izboljšamo svoje zdravje. Naj bodo to sezonski prehladi ali pa resnejše težave s srcem, strok česna na dan lahko številnim posameznikom prinese spremembe, ki bodo doprinesle k izboljšavam in sčasoma tudi trajnejšim, pozitivnim rezultatom.


Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte  s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku  niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.

Deli:

Nikoli ne zamudite naših zapisov in bodite na tekočem!

Nikoli ne zamudite novosti, skritih ponudb in aktualnih akcij. Poskrbeli bomo, da boste o vsem obveščeni pravočasno.