Inulin – kaj je in zakaj je pomemben

Čas branja: 7 minut
Inulin – kaj je in zakaj je pomemben

Inulin je naravna rastlinska vlaknina, ki jo najdemo v številnih rastlinskih virih kot tudi prehranskih dopolnilih in kljub temu, da v potrošniškem svetu ni oglaševan pretirano “glasno”, v zadnjih letih znatno pridobiva na svoji prepoznavnosti kot naravni prebiotik, saj predstavlja hrano izjemno pomembnim, koristnim bakterijam v našem črevesju, ki pa so ključne za uravnavo občutljive in dragocene črevesne mikrobiote.

Kaj pa ga naredi tako edinstvenega, da si zasluži svoje mesto med prehranskimi dopolnili? Za razliko od drugih hranil, inulin skozi prebavni trakt preide nespremenjen in ganaši encimi ne morejo razgradit, kar pomeni, da do debelega črevesa “pripotuje” nespremenjen, tam pa postane vir energije za koristne črevesne bakterije, ki zato primerno nahranjene krepijo črevesno sluznico, zmanjšujejo vnetja in podpirajo imunski sistem.

A inulin ima, poleg vpliva na črevesno zdravje še druge koristi saj lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže in pozitivno vpliva tudi na presnovo sladkorja in holesterola, zato mu danes namenjamo tudi celoten samostojni zapis, kjer lahko podrobneje spoznate njegov pomen, delovanje in vse koristi, ki jih lahko, tudi v obliki prehranskih dopolnil prinese vaši prebavi in vašemu zdravju.

Vabljeni k branju!

Kaj je

Inulin je rastlinska vlaknina in prebiotik, ki se v prebavnem traktu ne prebavi temveč nepredelan potuje vse do debelega črevesa, kjer postane hrana za koristne bakterije. Najdemo ga v cikoriji, artičoki, česnu, poru ali prehranskih dopolnilih, njegova vloga pa je podpirati črevesno mikrobioto, izboljšati prebavo in prispevati k boljšemu presnavljanju sladkorja in maščob. 

Pridobivanje

Inulin je naravna rastlinska vlaknina, ki jo najdemo v številnih rastlinah, največ pa ga vsebujejo cikorija, jeruzalemska artičoka, regrat, čebula, por in česen. Prav korenina cikorije je danes glavni vir industrijsko pridobljenega inulina saj vsebuje visoko koncentracijo te dragocene snovi in je enostavna za gojenje.

  • cikorija
  • jeruzalemska artičoka
  • regrat
  • čebula
  • por in česen

Postopek pridobivanja poteka nežno in okolju prijazno; npr. iz korenin cikorije se inulin najprej izloči z vročo vodo, nato pa prečisti in posuši v prah. Tako ohrani svojo naravno strukturo in funkcionalnost, brez kemičnih dodatkov. Končni izdelek je bel, rahlo sladkast prah, ki ga lahko vključimo v prehranska dopolnila ali živila.

Inulin, pridobljen iz cikorije.

Vloga inulina v črevesju

Inulin je posebna vrsta rastlinske vlaknine, ki se v telesu ne prebavi v tankem črevesju, temveč prispe do debelega črevesa, kjer postane hrana za koristne bakterije in zaradi omenjenega nosi pomembno vlogo prebiotika saj spodbuja rast in aktivnost mikroorganizmov, ki so nujni za zdravo mikrobioto. 

Njegovo delovanje je večplastno in vpliva tako na prebavo kot tudi na širše zdravje, najpogostejša vloga, ki jo opravlja, pa je:

Prebiotična podpora koristnim bakterijam

Najpomembnejša funkcija inulina je hranjenje koristnih bakterij kot so bifidobakterije in laktobacili.
Te bakterije fermentirajo inulin in ga pretvorijo v snovi, ki so ugodne za črevesno okolje; ko namreč koristne bakterije dobijo prednost, zmanjšajo možnost razrasti tudi škodljivim mikroorganizmom. Tako se vzpostavi ravnovesje, ki omogoča bolj urejeno prebavo in zmanjšuje simptome, kot sta napihnjenost in občutek teže v trebuhu.

Proizvodnja kratkoverižnih maščobnih kislin

Med fermentacijo inulina nastajajo kratkoverižne maščobne kisline kot so acetat, propionat in butirat. Te kisline imajo izjemno pomembno vlogo; so vir energije za celice črevesne stene, krepijo črevesno bariero in zmanjšujejo vnetne procese. S tem ne ščitijo le črevesja, temveč prispevajo tudi k boljšemu delovanju imunskega sistema in splošnemu zdravju organizma.

Inulin ob fermentaciji v črevesju tvori kratkoverižne maščobne kisline, ki služijo kot energija za celice črevesne stene in zmanjšujejo vnetne procese. Inulin zato deluje zaščitno in krepilno za celotno prebavno zdravje.

Izboljšana prebava in redno odvajanje

Inulin povečuje volumen blata in spodbuja gibanje črevesja (peristaltiko), posledično pa pripomore k bolj rednemu odvajanju, kar zmanjšuje tudi možnost zaprtja in s tem povezane napihnjenosti. Kadar črevesje deluje v svojem naravnem ritmu, se tako zmanjša tudi občutek pritiska in telo lažje izloča odpadne snovi.

Vpliv na absorpcijo mineralov

Raziskave kažejo, da inulin izboljšuje absorpcijo mineralov kot so kalcij, magnezij in železo kar je še posebej pomembno za kosti, mišice in tvorbo krvi. Boljša absorpcija pomeni tudi, da telo učinkoviteje izkoristi hranila iz hrane, kar pa dolgoročno prispeva tudi k večji vitalnosti in odpornosti.

Uravnavanje telesne teže in sitosti

Inulin upočasnjuje praznjenje želodca, povečuje občutek sitosti in pomaga zmanjšati željo po dodatni hrani zato pripomore tudi k uravnavanju telesne teže. Redno uživanje inulina tako zmanjša kalorični vnos, ne da bi se pri tem pojavila lakota, hkrati pa vpliva tudi na presnovo sladkorja, ki pomaga uravnavati raven glukoze v krvi.

Posredni vpliv na razpoloženje

Črevesje in možgani so povezani preko t. i. osi “črevesje - možgani”, zato uravnovešena mikrobiota vpliva tudi na naše psihično počutje. S spodbujanjem koristnih bakterij inulin posredno prispeva k večji tvorbi nevrotransmiterjev kot je serotonin, kar prinaša občutek miru, boljše razpoloženje in manj stresa.

Prehranska dopolnila

Inulin lahko v telo vnesemo tudi s pomočjo prehranskih dopolnil kot je Prebiotik Inulin, česen. Gre za preprosto in učinkovito rešitev za vse, ki s prehrano ne zaužijejo dovolj vlaknin ali pa želijo dodatno podpreti svoje črevesje. Inulin torej deluje kot prebiotik: hrani koristne bakterije, ki tako dobijo več prostora in moči, da v črevesju vzpostavijo ravnovesje, s tem pa zmanjša napihnjenost, izboljša prebava in krepi naravna odpornost telesa.

Pri tem pa ima pomembno vlogo tudi dodatek česna saj deluje protimikrobno, pomaga zmanjšati rast škodljivih bakterij in hkrati spodbuja normalno delovanje prebavnega sistema. Združen z inulinom predstavlja kombinacijo, ki uravnava črevesno okolje in poskrbi, da dobre bakterije prevzamejo svojo naravno nalogo: zaščito in podporo našemu zdravju.

Redno uživanje Inulin dopolnila je zato nežna, a zanesljiva pomoč pri težavah kot so napihnjenost, zaprtje ali občutek teže po obrokih, hkrati pa prispeva tudi k dolgoročnemu ravnovesju mikrobiote, ki predstavlja več energije, boljše razpoloženje in splošno vitalnost. Prebiotik Inulin in česen pa je primeren tudi za najmlajše, saj dodatek papaje in njenih encimov deluje močno anti-parazitno, saj uničuje kožo glist, ostanek pa odpravi skozi prebavni sistem. 

Zaključna misel

Inulin je tako več kot le rastlinska vlaknina; je “most” med našo prehrano in zdravjem črevesja saj ga njegova sposobnost, da hrani koristne bakterije, uvršča med ključne gradnike močne črevesne mikrobiote, ki podpira prebavo, imunost in vitalnost.
Deluje celostno in ne vpliva le na črevesje, temveč posredno izboljšuje tudi presnovo sladkorja in maščob, zato velja za naravno podporo, ki lahko neposredno vpliva na naš notranji ritem. Priporočamo, v svoj vsakdan vključite Inulin kot prehransko dopolnilo in izkoristite njegovo naravno delovanje v vsej njegovi moči, primeren pa je tudi za vse tiste, ki bi se želeli “posloviti” tudi od črevesnih zajedavcev, saj smo mu dodali še sestavine, ki slednje dobesedno uničujejo.



Vsebina je namenjena splošnim informacijam in izobraževanju ter ni nadomestilo za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Za natančno diagnozo in zdravljenje se vedno posvetujte  s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom (zdravnikom ali farmacevtom). Informacije v članku  niso nadomestilo natančne medicinske diagnoze in so le informativne narave.

Deli:

Sorodni izdelki

Na zalogi
-25%
Izvirna cena je bila: 87,60 €.Trenutna cena je: 65,70 €.
Na zalogi
Priljubljeno
Hiter učinek
21,90 

Ne spreglejte sorodnih vsebin

Nikoli ne zamudite naših zapisov in bodite na tekočem!

Nikoli ne zamudite novosti, skritih ponudb in aktualnih akcij. Poskrbeli bomo, da boste o vsem obveščeni pravočasno.